Najavljujemo: ‘Prikazanje života svetoga Lovrinca mučenika’

FRAMA Široki Brijeg Vas poziva na predstavu „Prikazanje života svetoga Lovrinca mučenika“ u izvedbi Hvarskog pučkog kazališta. Predstava će se održati u petak 2.12.2011. u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije na Širokom Brijegu 19:00 sati.

Ulaz slobodan!

U ranom srednjem vijeku se običavalo prikazivati Isusovu Muku, prizore iz Biblije i živote svetaca u crkvi pred oltarom ili pred crkvom na trgu. Vjeruje se da su u spremanju ove predstave igrale glavnu ulogu dvije bratovštine popularno zvane Bili i Crni bratimi (nazvani po bijelim i crnim tunikama koje nose u procesijama i drugim crkvenim svečanostima). I danas na Hvaru djeluju te dvije bratovštine (a dokumenti spominju i treću – Crvene).

Sam sadržaj je jednostavan. Rimljani (Crni bratimi) slave svoje poganske bogove i progone kršćane (Bili bratimi), a kršćani usprkos životnoj opasnosti ispovijedaju svoju vjeru privlačeći sve više pogana u svoju zajednicu. Lovrinac će odoljeti napastima i samog Belzebula (Crveni bratim), a potom će umrijeti na lomači (na gradelama) u slavu svog Boga. Anđeli ga uzdižu u rajsku slavu.

Premda zapis predstave potječe iz 15. stoljeća, tradicija izvođenja ovoga prikazanja seže u 14. i 13. stoljeće. Zapis predstave se pripisuje don Sabiću Mladiniću, Petru Hektoroviću i drugim autorima, ali nikomu sigurno.
Hvarsko pučko kazalište osnovano je prije 40 – ak godina. Najvažnija predstava ovog pučkog kazališta je „Prikazanje života svetoga Lovrinca mučenika“ i izvedena je više od 200 puta. Njezin redatelj i osnivač ovog kazališta pokojni Marin Carić je jedan od najuglednijih hrvatskih redatelja. Riječ je o kazališno bitnoj, u estetskom smislu izuzetno kvalitetnoj predstavi, s kojom se ne mogu usporediti ni mnoge produkcije profesionalnih kazališta, a njezinu kvalitetu potvrđuju i brojne nagrade te gostovanja doslovno po cijelom svijetu (Brazil, Urugvaj, Argentina, Austrija, Slovačka, Mađarska, Poljska, Rumunjska, Italija… itd. ).

Hvarsko pučko kazalište njeguje pučki izričaj koji izranja iz bogate baštine hvarskog književnog kruga renesansnog doba. Članovi Kazališta (službenici, liječnici, umirovljenici, ribari, učenici – djeca, ugostitelji, profesori i zanatlije) jednostavne, zvonke stihove na arhaičnom hvarskom narječju kazuju uvjerljivo i s oduševljenjem koje krasi istinske zaljubljenike u kazalište i baštinu.

Matična kuća Hvarskog pučkog kazališta jedno je od najstarijih kazališta (sagrađeno 1612. godine) u Europi.

(www.frama.ba)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.