Najavljena revitalizacija kupališta Bunica u Mostaru

Društvo arhitekata Grada Mostara se udružilo, ujedinili su svoja znanja te stručne i kreativne ideje i na taj način odlučili pomoći revitalizirati urbane zelene površine i neiskorištene prostore.

Na lokalitetu kupališta Bunica planirana je obnova postojećih, te interpolacija novih sadržaja, preko kojih bi se značajno produljila sezona korištenja ove rekreacijske zone, piše Pogled.ba.

Kupalište Bunica smješteno je u naselju Buna, na površini od cca 100.000,00 m2 , u vlasništvu JP Parkovi Mostar. Riječ je o desetljećima aktivnoj glavnoj ljetnoj rekreacijskoj zoni grada Mostara i okolice, smještenoj na mjestu ulijevanja rijeke Bunice u rijeku Bunu.

Na lokaciji je maksimalno zadržan prirodni ambijent rijeke i zelenila karakterističan za Hercegovinu, i značaj istog za regiju je evidentan iz posjećenosti kupališta kroz cijeli ljetni period. O značajnom geografskom potencijalu koji pruža rijeka Buna svjedoče i ostaci starog rimskog mosta u neposrednoj blizini kupališta.

Ovim projektom je predviđena:

  • aktivacija centralne zone kupališta kroz interpolaciju novih sadržaja: caffe bar, wc, dječje igralište, tuš, svlačionice itd.
  • sanacija postojeće betonske i pješčane plaže, postojećeg mosta preko rijeke te staza kroz obuhvat
  • aktivacija riječnih ada kao plaža i rekreacijskih zona uspostavljanjem novog pješačkog mosta
  • novo malonogometno igralište, igralište za odbojku na pijesku i dječje igralište na sjevernoj obali kupališta
  • novi urbani mobilijar kroz cijeli obuhvat: klupe, kante za otpatke, korita za vodu, stolovi i klupe za piknik, fiksne ležaljke

Cilj revitalizacije kupališta je i maksimiziranje energetske efikasnosti i korištenja obnovljivih izvora energije, pa je tako planirana upotreba solarne energije, postavljanje LED rasvjete.

(www.jabuka.tv)

5 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.