Najavljena reforma koja će pospješiti zapošljavanje i smanjiti nezaposlenost u Federaciji

Federalni ministar za rad i socijalnu politiku Adnan Delić najavio je reformu Zavoda i službi za zapošljavanje u segmentu posredovanja u zapošljavanju kao mjeru koja će pospješiti zapošljavanje i omogućiti kvalitetnije vođenje evidencije nezaposlenih.

Prvi korak u tom pravcu učinjen je pripremom Prednacrta zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba.

Sektor za rad i zapošljavanje Federalnog resornog ministarstva spremio je Prednacrt zakona koji je poslan na mišljenja svim relevantnim institucijama i organima javne uprave, što je uvjet da ovaj zakon uđe u procedure usvajanja, prvo od Vlade FBiH, a potom i domova Parlamenta Federacije BiH.

Kao jedan od načina koji doprinose kvalitetnijim modelima u zapošljavaju i smanjenju nezaposlenosti vidimo reformu u oblasti posredovanja u zapošljavanju kroz odvajanje aktivnih od pasivnih tražitelja zaposlenja. Ovim izmjenama Zakona stvaramo pretpostavke da se to omogući i da se vode posebne evidencije aktivnih i pasivnih tražitelja posla u županijskim službama i Federalnom Zavodu za zapošljavanje. To je naš prvi korak u reformi tromog sistema koji je trenutno sve drugo samo ne posrednik u zapošljavanju, istaknuo je Delić.

Nedostaje profesionalnih vozača u BiH

Novi Zakon o posredovanju u zapošljavanju podrazumijeva aktivnu suradnju Zavoda i službi sa predstavnicima udruženja poslodavaca koji traže radnike, kao i suradnju sa obrazovnim institucijama s ciljem kreiranja programa doeduakacija, prekvalifikacija i programa za zapošljavanje koji su neophodni na današnjem tržištu.

Godinama imamo problem sa neusklađenim zahtjevima tržišta i ponudom kvalificirane radne snage i zato je neophodno da se uvežu poslodavci, obrazovne institucije i Zavod, odnosno službe, kako bi zajedno kreirali mjere i programe koji će smanjiti jaz između ponude i potražnje i na neki način biti smjernice za upisne kvote na studijske programe.

Neodrživ je sustav u kojem imamo visokokvalificiran i obrazovan kadar koji tržište ne traži, a s druge strane industrije kojima fale tisuće radnika koje mi nemamo jer ne pratimo zahtjeve tržišta ni u obrazovnim institucijama, ni u službama koje posreduju u zapošljavanju, dodao je Delić.

Novim zakonom, između ostalog, predviđeno je povećanje iznosa naknade u slučaju prestanka radnog odnosa na 60 posto iznosa prosječne neto plaće, dana je nova definicija nezaposlene osobe, a shodno tome i striktna pravila koja će omogućiti jasniju sliku stvarne nezaposlenosti, odnosno nezaposlenih koji traže posao i nezaposlenih koji se na evidenciji vode zbog zdravstvenog osiguranja.

Ostavljena je i mogućnost stimulacije onim poslodavcima koji doprinose smanjenju nezaposlenosti kroz aktivne mjere zapošljavanja, a sve usluge posredovanja u zapošljavanju, bilo putem službi za zapošljavanje, bilo putem privatnih agencija za posredovanje su besplatne, dok će županijske službe, s ciljem praćenja i blagovremenog ažuriranja podataka, svoje evidencije slati Federalnom zavodu za zapošljavanje.

Na ovaj način, ističe ministar, svaka nezaposlena osoba u bilo kojem dijelu Federacije, bit će vidljivija potencijalnim poslodavcima koji traže radnike, a samo posredovanje u zapošljavanju bit će svrsishodnije i učinkovitije, posebno ako se u obzir uzme činjenica da će službe za zapošljavanje biti obavezne posredovati i između poslodavaca koji traže radnike i između nezaposlenih koji traže zaposlenje.

Dok bh. radnici odlaze, uvozimo državljane Bangladeša, Indije, Nepala…

Ministar je najavom novog Zakona najavio i predstojeću reformu Zavoda za zapošljavanje kao jednu od programskih mjera u svom mandatu ministra za rad i socijalnu politiku, te istakao da očekuje podršku u donošenju ovog zakona od Vlade i zastupnika u domovima Federacije.

Ovim zakonom omogućit ćemo dugoočekivanu reformu u oblasti zapošljavanja koja nam je neophodna da sačuvamo mlade u ovoj zemlji, da kreiramo kvalitetna radna mjesta i pospješimo razvoj poslovnog ambijenta koji će biti privlačan za mlade koji svoje zapošljenje prvo trebaju tražiti u matičnoj zemlji, zemlji koja im je osigurala besplatno školovanje jer to školovanje košta i najveći gubitak je gotov proizvod u koji je uloženo nekoliko godina i desetina tisuća maraka pustiti da ode raditi van granica BiH.

Naši mladi stručnjaci su investicija koju ne smijemo više prepuštati zemljama okruženja i Europe. Moramo ih zadržati jer ako odu za koju godinu nećemo imati radnu snagu koja će održavati balans, neophodan, ne samo za rast poslovne aktivnosti, nego i dugoročno funkcioniranje mirovinsko – invalidskog fonda od kojeg zavisi egzistencija svih nas koji doživimo starost, zaključio je Delić, priopćeno je iz resornog ministarstva.

(Fena | Foto: PickJobs)

5 komentara

  • Čuj političari i politika će napravit nešto. Kad je neko od njih radio u životu nešto? To su paraziti koji piju krv sirotinji

    • Povećaj te minimalnu platu na 1000 KM i onda niko neće bježat od posla, a ovako sa 3000km potrošačkog korpom a minimalna plata 600km neće niko a i sebi nek političari skinu po 1000 KM sa plaća

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.