Dok bh. radnici odlaze, uvozimo državljane Bangladeša, Indije, Nepala…

Dok se BiH suočava s nedostatkom radnika, sve je više građana koji se odlučuju na rad u inozemstvu.

Uglavnom biraju Njemačku kao obećanu zemlju, ali i Sloveniju, Hrvatsku, pa i Crnu Goru. Kako su kazali iz MUP-a Republike Hrvatske, u 2022. godini su izdali ukupno 124.121 dozvolu za boravak i rad u toj državi.

Od toga je najviše dozvola izdano za državljane Bosne i Hercegovine, i to 36.783. Zatim slijede državljani Srbije s 19.176 dozvola i Nepala s 19.176 dozvola, naveli su. Od početka ove godine do 31. ožujka bh. državljani su podnijeli 13.254 zahtjeva za boravak i rad, a izdane su 9.772 dozvole, piše Večernji list.

Iz MUP-a Hrvatske rekli su kako su radne dozvole većinom izdavane za oblast građevinarstva u kojoj se najviše traže zidari i tesari, zatim za oblast turizma i ugostiteljstva. Kada je riječ o ugostiteljstvu, traženi su konobari, kuhari i sobarice, a veliki broj prijava za rad na ovim poslovima stiže upravo iz BiH. Veliki broj zahtjeva za rad u Hrvatskoj podnose i vozači, koji su također traženi.

Crna Gora će i ove godine biti jedna od vodećih turističkih destinacija na zapadnom Balkanu. Brojni turisti već borave na Crnogorskom primorju. Prema riječima ugostitelja, predsezona je već iznad očekivanja, a očekuje se kako će glavna sezona, posebice srpanj i kolovoz, biti rekordna kada je o broju gostiju riječ.

Problem nedostatka radne snage prisutan je i ove godine, a procjena je da Crnoj Gori nedostaje oko 5.000 sezonskih radnika. Dio tih mjesta popunit će i radnici iz BiH. O odlascima u Njemačku ili Sloveniju suvišno je govoriti. Tamo su se posljednjih godina odselili deseci tisuća bh. radnika.

Istodobno, BiH bilježi veliki problem nedostatka radnika, a poslodavci su sve zabrinutiji s obzirom na to da se bliži sezona, kada su sezonci prijeko potrebni. U moru nelogičnosti, kojima je BiH zaslužila epitet zemlje apsurda, jedna od nezaobilaznih je i činjenica da se više od 350.000 građana nalazi na evidenciji nezaposlenih, dok se istodobno procjenjuje kako joj u realnom sektoru nedostaje oko 30.000 radnika raznih profila.

Gospodarstvo već tri godine traži povećanje kvota za zapošljavanje stranih radnika te nadležni zavodi i službe za zapošljavanje svake godine povećavaju te kvote. Tako je u prošloj godini izdano do sada najviše radnih dozvola (ukupno 3.780, što je za 1.005 više nego u 2021.), a iskorištenost kvote za zapošljavanje stranaca na razini BiH je tek 49 posto.

Što se tiče broja izdanih radnih dozvola prema državama, najviše radnih dozvola u BiH izdano je državljanima Turske (861), Srbije (660), Hrvatske (169), Kine (169), Kuvajta (137), Bangladeša (123), Indije (122) i Crne Gore (102), piše Večernji list.

Novina je povećanje broja radnika iz Bangladeša te iz Nepala, kojima je izdano 38 radnih dozvola, dok je ranijih godina bila riječ o jednoj ili dvije radne dozvole.

(www.jabuka.tv)

9 komentara

 • I to je dobro?.
  Kakva je to politika?
  Tko vodi politicare u RH, BiH?
  EU? WEF? SAD? UN/UNO/WHO?
  Pitaj te se bolje sami, sto se nasi prostori prazne.
  Zar Hrvati i drugi trebaju biti robovi modeenog radnog iskoristavanja u tudim zemljama? Bolje biti na svome sa blitvom kao jelo, nego biti rob u tudini sa ribljom konzervom.

 • Ne znam sto se ovo događa, sve ode za Njemačku.Prije isao samo jedan čovik ali ovo sada vide cijele obitelji i ne misle se vracati.

 • Otisli domaci robovi, sad su presli na ove jadnike iz Nepala i Indije. Kad njima slome kicmu onda ce traziti neke jos siromasnije iz Konga ili neke slicne drzave

 • Ovo je buducnost ludih mozgova, politike, politicara, profitera. Nase ljude goni u Njemacku, Austriju, Švicarsku a uvozi strance. Boze sacuvaj ove politike. EU ovo namjerno radi…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.