Naftaši prevarili Federaciju za dva milijuna KM?

Od oko 600 gospodarskih subjekata koji se u Federaciji BiH bave naftnom djelatnošću, samo njih 35 dostavilo je prošle godine podatke federalnoj Poreznoj upravi i “Operatoru – Terminali FBiH” o uplaćenim naknadama na naftu, zbog čega je Federacija oštećena za oko dva milijuna KM.

Direktor OTF Džemal Bašić kaže da je sve veći broj naftnih kompanija koje su, iako zakonski obavezne da izdvajaju fening po litru prodanog goriva za OTF, te 10 feninga po litru za izgradnju auto-putova, sve više sklone prevarama i izbjegavanju uplate ovih sredstava.

“Ovdje je izravno oštećen OTF, jer je riječ o sredstavima za stvaranje naftnih rezervi, ali i naših ulaganja u obnovu Terminala. Oštećeno je i poduzeće ‘Auto-ceste FBiH’, jer se ovaj novac izdvaja za nastavak izgradnje koridora ‘Pet c'”, rekao je Bašić za “Dnevni avaz”.

Prema njegovim riječima, o svemu je upoznata federalna isnpekcija.

Bašić ističe da je ove godine čak 350 firmi koje se bave prodajom goriva trebalo dostaviti podatke o tonama prodate nafte.

“Najveći problem nam stvaraju interne benzinske crpke velikih firmi, a njih je oko 120. Tražimo da inspektori naplate ova sredstva, a o problemu smo upoznali i Poreznu upravu FBiH”, naveo je Bašić.

Predsjednik Udruge distributera nafte i naftnih derivata Milenko Bošković kaže da, ako nisu dostavljeni podaci, to ne mora značiti i da nisu uplaćena tražena stredstva. On smatra da je ovdje riječ o nepoštivanju obaveze slanja izvješataja i praćenja prilikom davanja računa, prenosi Srna.

(www.jabuka.tv)


3 komentara

  • Cuj osteceno! A jesmo li mi osteceni sa brutalnom cijenom naftnih derivata u ovoj drzavi? Kolika je cijena barela danas a kolika prije 10 godina – a koliko je po litri danas a koliko prije 10 godina? Digli radi cestarine, ovog onog a KAKVE SU NAM TO CESTE??? Rupa na rupi!!! PLUS sto ste podigli kredite za taj autoput sada jos cijedite i narod kroz cijenu ove proklete tekucine bez koje nazalost svijet vise ne funkcionira! Necu pitati je li ih sram jer znam da nije! Da imaju obraza ikakva ne bi bili gdje jesu

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.