Nafta ponovno “zaronila”

Cijene nafte na svjetskim tržištima prošlog tjedna potonule su više od 10 posto, zaronivši na najviše razine od rujna prošle godine, jer se ulagači plaše da će usporavanje rasta najvećih svjetskih gospodarstava izazvati pad potražnje za energentima.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošlog tjedna skliznula 10,75 posto, na 53,85 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 11 posto, na 45,60 dolara.

Kao i svjetske burze dionica, naftna su tržišta pod snažnim pritiskom zbog strahovanja ulagača od posljedica usporavanja rasta najvećih svjetskih gospodarstava.

Dodatni je uteg zatvaranje pojedinih državnih službi u SAD-u jer se republikanci i demokrati u Kongresu nisu uspjeli dogovoriti o financiranju u idućoj godini.

Osim zbog nesklonosti ulagača prema riziku, oscilacije cijena pojačane su i zbog slabijeg obujma trgovanja uoči božićnih i novogodišnjih blagdana.

Reći da je raspoloženje pomalo negativno bilo bi uistinu preblago, konstatira Stephen Innes iz OANDA-e.

(Hina)


4 komentara

  • Jutros 50 dolara po barelu na američkom tržištu ,,,a na londonskom tržištu 56 dolara,,,,ali kod nas to ništa ne utječe na cjenu,,, samo kad poskupljuje onda se cjena mjenja ali sa povišicom 5 do 10 pfeniga,,,,,,NENORMALNO,,

  • Tamo zaronila ali unas izronila.I uvik tako.Koja je ovo jazbina, jazbina bez ikakvih normi,reda i morala.Važno je da oni sutra budu nakicošeni,da daju pratrima štogod,obvezno budu u prvoj klupi jer oni su Bogom dani.Jadno.

  • Trebamo i malo stavit na sebe ZUTE PRSLUKE i prosetat..kad jedna benz.plane onda ce bit svugdje jeftino gorivo..a ta ispekcija gdje je sada..to trebaju oni provjeravati..a ne piljare pecatit i kazne im pisat vise nego sto vrijedi citava..

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.