Načelnik volontira, a studentima i bebama osigurao po 1.000 kuna

Kako bi ih motivirala da završe fakultete na kojima studiraju, mala općina Martijanec kraj Varaždina svim je redovitim studentima iz općine podijelila božićnice od 1.000 kuna. Isti je iznos bio rezerviran za sve bebe u rođene u prošloj godini, a novi načelnik planira i sniziti ionako niske cijene nekretnina kako bi mlade potaknuo da ostanu živjeti u Martijancu.

Sa studija u Rijeci Matija se na božićne praznike obitelji u Martijanec vratio 1.000 kuna bogatiji. S tolikim je iznosom općina nagradila sve redovite studente.

“Iznimno mi je drago da nas općina tako financira. To nam uvijek dobro dođe za bilo kakvu novčanu potrebu. Dio ću iskoristiti za hranu u menzi i za režije”, rekao je Matija Parabić. “Svakako nas je iznenadilo i obradovalo mnogo, s obzirom da je to za našu općinu popriličan iznos”, dodao je Matijin otac, Dalibor Parabić.

Ta mala općina dvadesetak kilometara od Varaždina ima samo 3.100 stanovnika i polako odumire. U 2018. će godini prvi put biti upisan samo jedan razred prvašića s tek 15 učenika. Načelnik zato ističe da je nužno okrenuti se mladima, pa se u proračunu našlo novca za sve studente.

“Ovaj je broj najveći do sada – 42 studenata. Želja nam je da bar polovica njih ostane živjeti na području općine Martijanec”, rekao je Dražen Levak, načelnik općine Martijanec, piše Dnevnik.hr.

Vlast namjerava što većem broju mladih omogućiti ostanak

S obzirom na to da su Varaždin, Koprivnica i Čakovec udaljeni samo dvadesetak minuta automobilom, načelnik općine, koji tu funkciju obavlja volonterski, uvjeren je da bi mladi tamo mogli raditi, a obitelj osnovati u Martijancu.

“Mislimo da bismo, s obzirom na ovaj izuzetno dobar prometni položaj općine, mogli stvoriti uvjete da mladi osiguraju prvu nekretninu za sebe po relativno povoljnim uvjetima. Recimo, jedna nekretnina na području naše općine može se kupiti za nekih 10 tisuća eura“, rekao je Levak.

Božićnica iz općine obradovala je i Anitu Petrin koja studira upravno pravo u Požegi. “Ako će biti posla u mojoj općini, naravno da bih ga tamo prvo potražila. Ipak je to najbolja solucija”, rekla je.

Budući da je prošle godine Martijanec brojao gotovo četiri puta više umrlih nego rođenih, stvaranje uvjeta za ostanak mladih ovoj je općini postao prioritet. Osim studenata, tisuću je kuna dodijeljeno svoj novorođenčadi, a svi učenici imaju pravo na besplatan prijevoz.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj: