Na tržištu u 2017. godini salmonelom je bilo zaraženo čak 2,5 posto piletine

Veterinarska inspekcija Ministarstva poljoprivrede je tijekom 2017. uzorkovala ukupno 5.018 uzoraka mesa, među kojima su njih 123, odnosno 2,5 posto bili nesukladni propisima o zdravstvenoj ispravnosti mesa, pa je s tržišta ukupno povučeno 50-tak prehrambenih proizvoda, uglavnom zbog Salmonele i to najviše u piletini.

“Ove godine s tržišta je povučeno 50-ak nesukladnih prehrambenih proizvoda, od kojih se u 40 posto slučajeva radilo o Salmonelli i to najviše u piletini. Kontrolama je primjerice utvrđen i povećani sadržaj sulfita u škampima, akrilamida u keksu, povećane količine teških metala u ribi te drugih okolišnih kontaminanata koji se mogu naći u prehrambenom lancu”, priopćilo je u srijedu Ministarstvo poljoprivrede.

Kontrola od proizvodnje do prodaje

Veterinarska inspekcija provodi službene kontrole zdravstvene ispravnosti i higijene/sigurnosti hrane na razini primarne proizvodnje i pripadajućih djelatnosti hrane životinjskog podrijetla, što znači da kontrolira hranu životinjskog podrijetla od farmi i proizvodnje mesa, preko prerade do maloprodaje.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić navodi kako su veterinarske inspekcije stalno na terenu, kontroliraju zdravstvenu ispravnost, sljedivost i označavanje hrane, ali i savjetuju subjekte u poslovanju hranom. “Cilj nam je podići ukupnu razinu hrane i razinu povjerenja potrošača u sustav kontrole i u naše proizvođače hrane. Da bismo konzumirali hranu svi moramo dati svoj maksimum – proizvođači u proizvodnom procesu, trgovci pravilnim uvjetima čuvanja hrane, a potrošači odgovornim i informiranim pristupom”, poručio je.

Dodao je i kako se kontrole nastavljaju, pa je u proračunu za iduću godinu osigurano 13 milijuna kuna više za inspekcijske poslove.

Sustav brzog uzbunjivanja

Kod nesukladnih rezultata pretraživanja mesa, veterinarski inspektori su proveli ciljanu službenu kontrolu u objektu u kojem je izvršeno uzorkovanje te propisali korektivne mjere, poput revizije procedura samokontrole proizvodnje i higijene u objektu kod subjekta u poslovanju hranom, te pojačane kontrole dobavljača. Ukoliko se hrana nesukladna na kriterij sigurnosti nalazi na tržištu i dostupna je krajnjem potrošaču, pokreće se sustav brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (RASFF sustav), hrana se opoziva s tržišta te se o nesukladnosti obavještava javnost.

Po nesukladnom nalazu kriterija higijene procesa proizvodnje, a hrana potječe iz zemalja članica ili trećih zemalja, veterinarski inspektor pokreće RASFF sustav obavijesti kako bi izvijestilo nadležno tijelo zemlje članice ili treće zemlje, koje po zaprimljenoj obavijesti provodi kontrolu u objektu u svojoj zemlji, kažu u Ministarstvu poljoprivrede.

(Hina)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.