Na Stipića livadi obilježena 29. obljetnica masakra nad Hrvatima

Na Stipića livadi iznad Doljana u općini Jablanica u četvrtak je obilježena 29. godišnjica stradanja 39 hrvatskih civila i branitelja.

Brojna vojna i civilna izaslanstva položila su vijence i zapalila svijeće za sve stradale, nakon čega je služena sveta misa u čast poginulima.

Ivan Rogić je u ime organizatora godišnjice kazao kako je prije 29 godina izvršen opći napad Armije BiH na područje Doljana dok je najveće stradanje bilo na Stipića livadi.

Taj dan je poginulo 39 ljudi, od čega šest civila. Ostatak civilnog pučanstva koji je bio u kućama u Doljanima odvedeno je bez ikakvog povoda autobusom u logor Muzej “Bitka za ranjenike na Neretvi” u Jablanici, naglasio je on.

Rogić je dodao kako je nekada na ovom području živjelo oko 1.000 stanovnika, dok se sada vratilo oko 200 Hrvata i isto toliko Bošnjaka, a uglavnom se bave poljoprivredom.

Za ovaj zločin još nitko nije odgovarao, a bivši logoraš Muzeja u Jablanici Marinko Ljoljo smatra da je razlog nebriga.

To je nebriga, prvenstveno nas stradalnika koji imamo obvezu, pravo i dužnost da o ovom govorimo i potaknemo da se ratni zločini procesuiraju. Također, tu je i nebriga onih koji profesionalno rade na otkrivanju ratnih zločina, procesuiranju i za to primaju plaću, ali i nebriga institucija, prvenstveno Tužiteljstva, istaknuo je Ljoljo.

Dalje navodi kako su brojni svjedoci “nevjerojatnom preciznošću” ispričali sve što se ovdje dogodilo.

Istražitelji nisu poduzeli ništa. Žrtve su, nažalost, uglavnom ostarjele ili nisu na ovom svijetu. Sa sobom su odnijeli istinu. Stradalnici samo traže da se čuje istina i da odgovorni budu procesuirani, zaključio je Ljoljo.

Stipića livada, mjesto iznad Doljana, općina Jablanica, mjesto je na kojemu je ujutro 28. srpnja 1993. počinjen zločin nad 33 hrvatskih vojnika i šest civila koje su ubili i masakrirali pripadnici Armije BiH i mudžahedini.

Armija BiH je toga dana tijekom upada u Doljane likvidirala, ponajviše koristeći hladno oružje, 17 Hrvata u Doljanima, a zatim i 22 osobe na Stipića livadi.

Tada je zaklano ili ustrijeljeno 39 civila i vojnika u jednome od najtežih zločina počinjenih nad Hrvatima u BiH.

Svi preživjeli stanovnici sela, njih preko 200, uglavnom žena i djece, uhićeni su i odvedeni u Jablanicu, gdje su bili zatočeni do 1. ožujka 1994. kada su razmijenjeni.

(Fena)

15 komentara

  • Koliko tuge i jada su proživjeli spomenuti ljudi.Zašto?Sasvim je jasno da ne postoji ni minimalno poštivanje ljudskog dostojanstva.Dokaz,u Sarajevu,pred OHR-om demonstriraju fašisti potpomognuti nacistima iz Bundestaga i nikom ništa.KUDA IDEŠ SVIJETE?

  • Nikad se ovaj zločin neće zaboravit,jao ti ga vama turci kad pred oganj vatreni dođete!
    Pokojnima pokoj vječni daruj Gospodine!

  • Najbolje je vrsni odvjetnik Mišetić rekao kako Hrvatska i Srbija imaju pravo nakon izbora raskinuti Dejtonski ugovor oa onda prosvjedujte u sarajstanu koliko želite. Toliko su platili da naša šestorka čami 25 godina u Hagu. Vi koji ste ih osudili,nevine ljude, dabogda izgorili na brodu sa petrodokarima. Gamadi jedna, hrvate pobili ritualno na svakom koraku evo ovih 39 u Doljanima, zna li ta sudačka petrodolarska gamad za to. Zna li za logore u Jablanici, zna li za odrezane uši i noseve naših Hrvata od mudžahedina muslimana. Istina uvijek izađe samo za neke prekasno. Živio ti nama odvjedniče Mišetiću i ako Bog da mi smo Hrvatska. Ostaviti ih na njihovih 18 posto teritorija jer je ostalo u gruntu hrvatsko ili protjerati odakle su došli. Koliko su turci osmanlije odrezali glava da bi stanovništvo hrvatsko nestalo. Toliko su u ratu ivom mudžahedini obredno zaklali Hrvata. Cijela Bosna se od straha iselila. I nitko o tome riječi. Zašto se Armenija digla protiv zuluma i proglasila genocid nad Armencima. Ni nama nije kasno.

  • Ne ponovilo se,Bože daj nam samo mira,nek se oprosti a ne zaboravi,teško onom ko digne ruku na drugoga kad tad mora patit,a kakav je to život

  • Nitko nije odgovarao za ovaj zločin jer je ministar pravde bio naš klaun Bariša Čolak i to punih 10 godina. Zato je gore i napadnut dok je u bjeloj košuljici polagao cvijeće ,prije par godina

  • Kako su naši branitelji ,tako raztjerani ,tko je bio zapovjednik da ne hvataju jednog po jednog.Jeli tako moralo biti? Bilo je hrpa bojnika i generala disu bili .

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.