Na rubu provalije: Genijalni grad u kojem su stanovnici napravili biznis od obične vode

Posjetiteljima je zanimljivo promatrati stanovnike kako hrabro izlaze na balkone i uživaju bez straha od ponora koji im se prostire pod nogama…

Višekatnice u francuskom gradiću Pont-en-Royans smjestile su se na vrhu litica Vercors i čine prizor poput kakve filmske kulise. Stanari žive na rubu stoljećima, a s vremenom su se naviknuli na specifičan okoliš. Ne bi ga mijenjali, bez obzira na to što im prijeti opasnost od upornog erodiranja tla na kojem žive, a što bi se dogodilo u slučaju potresa, ne želimo ni zamisliti, piše Punkufer.hr.

Razlog za takvu gradnju u 16. stoljeću bila je nestašica “kvadrata”, a budući da su se svi željeli stisnuti u prekrasnoj prirodi, na rijeci Bourne, nije bilo previše izbora nego krenuti u vis.

Nekoć su stanovnici Pont-en-Royansa zarađivali baveći se drvnom industrijom, ali danas žive od turizma. Kako i ne bi, kad se posjetitelji sa svih strana svijeta slijevaju u mjestašce na litici između Grenoblea i Valencea.

Ponekad zastanu na pikniku uz rijeku ili krenu u razgledavanje Muzeja vode, u sklopu kojeg je i vodeni bar koji u ponudi ima više od 1.000 vrsta flaširane vode iz cijelog svijeta – idealno za triježnjenje nakon koje čaše vina na suncu.

Zanimljivo je promatrati stanovnike kako hrabro izlaze na balkone i uživaju bez straha od ponora koji im se prostire pod nogama, kao i krenuti u avanturu istraživanja parka prirode Vercors. Pećine, vodopadi i slikovita sela, kao i srednjovjekovni vrt s aromatičnim biljem Jardin des Carmes dovoljno su zanimljivi da se potroši koji dan za uživanje.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.