Na Kupreškom polju napravljena velika papirna zelenkada

U povodu 22. svibnja, Međunarodnog dana biodiverziteta, u Kupreškom polju pored rijeke Mrtvice napravljena je velika papirna zelenkada, biljka poznatija kao divlji narcis i endem ovog dijela Dinarida, s ciljem podizanja svijesti o bogatstvu koja kriju kraška polja Bosne i Hercegovine.

Akciju je organizirao Centar za životnu sredinu u suradnji s Dariom Batinićem koji je pokretač platforme Visit Kupres i uz pomoć učenika Prvog razreda Osnovne škole fra Miroslava Džaje iz Kupresa i njihove učiteljice Mire Jonjić.

Ovo je treća u nizu papirnih akcija koju organiziramo za promociju kraških polja i njihovih specifičnih vrsta i endema. Kupreško polje je prvo u kojem je predstavljena biljka, nakon što je u Livanjskom polju predstavljen ždral i gatačka govica u Gatačkom polju. Posebno nam je drago što se u izradu papirnog cvijeta uključio i razred prvačića osnovne škole. Njih 15 je vrijedno radilo na izradi cvijeta i uljepšali su ovaj događaj čiji je cilj promocija vrijednosti ovog područja, istaknula je Milica Končar iz Centra za životnu sredinu.

Kupreško polje je jedno od 50 kraških polja u BiH koje se nalazi na 1.150 metara nadmorske visine. Prirodni je dragulj naše zemlje, a njegov biodiverzitet je jednim dijelom očuvan i bogat zahvaljujući tradicionalnoj košnji koju je UNESCO 2020. godine proglasio nematerijalnom kulturnom baštinom.

Zbog visokih planina i oštrih zima poznat je po zimskim sportovima i turizmu, ali nije ništa manje zanimljiv i tokom ostatka godine. Na promociji turizma rade mladi i perspektivni ljudi ovog kraja koji stoje iza web platforme Visit Kupres i koji trenutno realiziraju akciju “Upoznaj Kupres bez snijega”.

Maksimalno se trudimo da Kupres predstavimo u najboljem svjetlu i otvorenog za sve! Ponosan sam što smo uspjeli realizirati ovaj projekt i ukazati na važnost očuvanja kraških polja, kao i njihove biološke raznolikosti. Zelenkada bez polja ne može, kao što polje ne može bez nje. Kupres ne može bez svoje Visoravni, a mi ne možemo bez njihove ljepote, kazao je Dario Batinić, pokretač platforme Visit Kupres.

On je ovim putem pozvao sve koji ovo ljeto traže odmor u planini i daleko od ljetne vrućine da dođu na Kupres, ističući kako “zrak na 1.200 metara nad morem sigurno ima svoje posebne čari uz miomirise cvjetnih polja”.

Akcija u Kupreškom polju je realizirana u sklopu projekta “Održiva budućnost kraških polja” podržanog od strane DIMFE fondacije i uz partnerstvo ornitološkog društva “Naše ptice” i fondacije EuroNatur, priopćili su organizatori.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.