Na Koridoru Vc aktivno osam gradilišta s blizu 2.000 radnika

Na izgradnji Koridora Vc trenutno je aktivno osam gradilišta, na kojima je angažirano blizu 2.000 radnika, kazali su za “Avaz” iz Autocesta FBiH.

Najveće gradilište, na dionici od 50 kilometara autoceste, aktivno je u sjevernom dijelu Koridora Vc.

Trenutno smo u završnoj fazi ugovaranja posljednje dionice što se tiče sjevernog dijela Koridora Vc.

Radi se o dionici Ozimice – Poprikuše, a istovremeno smo u južnom dijelu, oko Mostara, u tijeku završnog ugovaranja tri dionice, i to tunel Kvanj – Buna, Mostar jug – tunel Kvanj i Mostar sjever – Mostar jug. Naš strateški cilj jeste da cijeli sjeverni dio Koridora u potpunosti bude završen u lipnju 2026. godine, kazali su iz Autocesta FBiH.

Gradnja mosta Počitelj se bliži kraju

U tijeku je prikupljanje potrebnih dozvola za otvaranje mosta Počitelj s dionicom Počitelj –Zvirovići. Završeni su radovi, kao i naknadna sanacija oštećenja mosta.

Planiramo do početka ljetne sezone otvoriti tu dionicu. Novi kilometri će otvoriti nove perspektive razvoja na jugu BiH, otvarajući taj dio BiH dodatno EU, povezujući je na regionalno značajne prometne koridore, te stvarajući pretpostavke da domaći gospodarstvenici imaju na raspolaganju brzu i sigurnu cestu, rekli su u Autocestama FBiH.

Elektronski portal nabavki Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) objavio je obavijest o nabavci za radove i konzultantske usluge za dionicu Koridora Vc Ovčari – tunel Prenj – Mostar sjever. Iz “Autocesta FBiH” pojašnjavaju da je riječ o obavijesti potencijalnim ponuđačima, koji sada imaju informaciju o završenim tenderima te onome što je planirano.

BiH riskira gubitak milijardu eura zbog političkih igara

Iz obavijesti je vidljivo da projekt obuhvaća izgradnju dionice tunel Prenj (dužina 12,4 kilometra), za koji je postupak nabavke u tijeku, zatim dionice Ovčari – Prenj, koji se tek treba definirati, te dionice Prenj – Mostar sjever, koja je u fazi definiranja. Tender za tunel Prenj je u tijeku. Planirani rok za potpisivanje ugovora o izgradnji je rujan 2024., a planirani rok završetka je kolovoz 2030. godine, poručili su za „Avaz” iz „Autocesta FBiH“.

Obilaznica Konjic

Ukupna dužina dionice od Ovčara kod Konjica do Mostara sjever je 35,26 kilometara i podijeljena je na tri dijela, Ovčari – tunel Prenj (11,50 kilometara), tunel Prenj (10,16 kilometara) s 1,20 kilometara trase prije tunela, te tunel Prenj – Mostar sjever (12,40 kilometara).

Kada kreće izgradnja tunela Prenj?

Osim ovih dionica, bit će izgrađeni i južni priključak na magistralni put M-17, odnosno obilaznica Konjic, dužine dva i pol kilometra, kao i sjeverni i južni pristupni put tunelu Prenj, ukupne dužine 12,62 kilometra. Od objekata, bit će izgrađeni dvije petlje, deset vijadukta, pet tunela, te dva odmarališta.

Tunel Prenj je najkompleksniji objekt na cijelom Koridoru Vc.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.