Na koji način male stvari mogu poboljšati ili pogoršati vezu

Psiholog i istraživač John Gottman proveo je cijelu svoju karijeru proučavajući zbog čega veze funkcioniraju, a ono što je otkrio jednako je praktično i važno.

Kroz svoje istraživanje uspio je prepoznati koje kvalitete i prakse čine parove uspješne u svojim vezama, ali i što sve može voditi do katastrofe i razora u vezi, prenosi Zena.hr.

Otkrio je suptilnu, ali značajnu razliku između uspjeha i neuspjeha u romantičnoj vezi koja snažno predviđa budućnost odnosa: U malim, svakodnevnim životnim trenucima, uspješni parovi puno više reagiraju na pokušaje partnera da se povežu.

Ovi pokušaji povezivanja i uključivanja čine trud jednog partnera da se poveže ili privuče pažnju drugog partnera.

Te male stvari mogu biti jednako očigledno izravne kao direktan zahtjev za maženjem prije spavanja, ili pak suptilne kao indirektni komentari o, primjerice, vremenu.

Gottman je otkrio da su partneri koji su dosljedno pozitivno odgovarali – ili se okretali jedni drugima na te emocionalne sitnice u vezi, zadovoljniji i vjerojatnije je da će ostati zajedno tijekom vremena nego oni koji to nisu učinili.

Zapravo, u šestogodišnjem istraživanju parova koji su tek ušli u brak, Gottman je otkrio da su parovi koji su ostali zajedno, reagirali na male stvari 86 posto vremena, dok su oni koji su se rastali na male stvari reagirali samo u 33 posto slučajeva.

Tijekom vremena, sve male stvari u vezi i naizgled neznačajni trenuci u svakodnevici pretvaraju se u nešto od velikog značaja.

Obrati pažnju na male načine na koje tvoj partner “poseže” za tobom i pokušava se povezati s tobom –  namjerno traženje načina da se okreneš prema partneru pomoći će ti da se učinkovitije povežeš s njim.

Svaki put kada reagiraš na partnerove emocionalne sitnice, ulažeš u zdravlje i sigurnost vaše veze.

Taj osjećaj sigurnosti, osjećaja da zaista možeš znati svog partnera i da on poznaje tebe, stvoren je namjernim i dosljednim okretanjem prema partneru, produbljuje vaš zajednički osjećaj intimnosti i povezuje se s povećanim zadovoljstvom vaše veze ili braka.

Kao što nas podsjeća John Gottman u svom radu, često male stvari zapravo čine najveću razliku u vezama. Okrećući se prema potrebama, željama i ponudama svog partnera, zaštiti svoj odnos od omalovažavanja i produbljuješ ljubav koju zajedno dijelite.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.