Na Goranačkom kulturnom ljetu predstavljena knjiga “Ganga – s izvora glas”

U utorak je u parku Goranci u sklopu Goranačkog kulturnog ljeta održano predstavljanje knjige i nosača zvuka “Ganga – s izvora glas”.

Lidija Vladić Mandarić, pročelnica studija Glazbene umjetnosti na Sveučilištu u Mostaru kazala je kako je ganga prepoznatljivi kulturni simbol rasprostranjen diljem svijeta.

Ova knjiga i nosač zvuka ispunili su sva očekivanja i mogu poslužiti daljim naraštajima koji je budu željeli izučavati, za mnoga kulturnoumjetnička društva, studente i ostale, dodala je Vladić Mandarić ističući kako će ganga i dalje živjeti unatoč mišljenjima mnogih pojedinaca.

Radijski voditelj Tomislav Matković, koji je ujedno i snimao gangu tijekom cijele pripreme ovog projekta, osvrnuo se na gangu koja je devedesetih godina bila cenzurirana kako u medijima tako i uživo.

Ganga je jedno vrijeme bila izbrisana iz javnog života. Prije 20 godina kada sam počeo raditi na Radio Grudama gange uopće nije bilo u medijima. No, danas su druga vremena. Danas je Hercegovci i mi, Imoćani, s radošću pjevamo, istaknuo je Matković.

Dugogodišnji istraživač gange i književnik, autor knjige, rođeni Širokobriježanin sa zagrebačkom adresom, Ante Kraljević, u svome obraćanju kazao je da su o gangi napisane mnoge prosudbe i osudbe, priče i bajke, kvalifikacije i diskvalifikacije.

Jure Miloš, urednik knjige i voditelj cijelog projekta kazao je kako je CD zamišljen kao neki zapisani trag gange na samom njezinom izvoru.

Mnogi znanstvenici smatraju da je ganga nastala oko 1900. godine u trokutu Imotski – Posušje – Grude, stoga knjiga i CD nose ovaj naziv, dodao je Miloš pojašnjavajući podjelu gange na imotsko – bekijsku, belevarijsku i nainsku gangu.

U programu predstavljanja sudjelovale su gangaške skupine iz Hercegovine te domaćin HKUD Goranci.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.