Na foto natječaju umjetne inteligencije pobijedila – stvarna fotografija

Dok su proteklih mjeseci neke AI ilustracije bile nagrađivane u fotografskim natječajima, jedan je umjetnik priču izvrnuo naglavce, pa potpuno autentičnu fotografiju prijavio na natječaj AI slika, piše Bug.hr.

Možda se sjećate ne tako davnog slučaja, kad je jedan umjetnik na natječaj za najbolju tematsku fotografiju prijavio svoju ilustraciju nastalu uz pomoć generativne umjetne inteligencije, pobijedio, pa potom izazvao skandal priznavši što je učinio.

Htio je, naime, naglasiti svoju poantu da se AI ilustracije ne bi smjele izravno natjecati s fotografijama na ovakvim natječajima. Riječ je o sasvim različitim stvarima, AI nije fotografija, pa ću stoga i odbiti ovu nagradu, kazao je tada njemački umjetnik Boris Eldagsen, prenosi Bug.hr.

Od tog je događaja prošlo nešto više od godine dana, AI alati za ilustracije od tada su dodatno napredovali, a sada ponovno imamo jedan “skandal”.

Na umjetničkom natječaju 1839 Awards, koji inače nagrađuje fotografije, otvorena je i kategorija AI ilustracija. U njoj se kao izbor publike na prvo mjesto te po glasovima stručnog žirija na treće mjesto plasirala slika Flamingone, koja prikazuje neobičnog plamenca sklupčanog u “pernatu loptu na nogama”. Njezin autor je 38-godišnji umjetnik poznat kao Miles Astray, čija ideja je bila sasvim obratna od one Eldagsenove.

“Ljudski rad nije izgubio na važnosti”

Odmah po proglašenju pobjednika, autor se javio organizatoru, udruzi Creative Resource Collective, obavijestivši ih o svojoj “prevari” – na natječaj za AI ilustracije namjerno je prijavio stvarnu fotografiju.

Ta je slika, koliko znam, prva stvarna fotografija nagrađena nekom AI nagradom, kaže kreativac, koji je time ispunio i svoju misiju.

Mislio sam da ću, ako svojom prijavom osvojim nagradu žirija, dokazati da sadržaj koji stvaraju ljudi nije izgubio na važnosti, da majka priroda i njezini ljudski tumači još uvijek mogu pobijediti stroj i da su kreativnost i emocije više od običnog niza znamenki, poruka je ovog umjetnika.

Umjetna inteligencija će u svemu biti pametnija od ljudi?

Očekivano, odmah po tom saznanju žiri je oduzeo nagradu za fotografiju plamenca, a njezin autor u tekstu za Fortune ispričao im se jer ih je namjerno bio zavarao. Opisao je i kako je došao na ideju:

Posljednjih godina nekoliko je fotografija generiranih umjetnom inteligencijom dospjelo na međunarodne naslovnice pobjedama na fotografskim natjecanjima, u kojima se nisu niti trebale natjecati, ističući brzorastuće mogućnosti tehnologije. Negdje između čitanja tih naslova, palo mi je na pamet da bih mogao okrenuti priču naopako i onako kako bi to samo čovjek učinio, kaže Astray.

Papa Franjo upozorio na opasnosti umjetne inteligencije

Ono što je zaključio iz cijelog iskustva sažeo je u tri točke:

  • Priroda još uvijek nadmašuje strojeve,
  • Naši mozgovi još nisu prilagođeni novom normalnom,
  • AI slike postale su nerazlučive od prikaza stvarnosti.

Ima nade za fotografe

Slika plamenca koji se češe po trbuhu, pa izgleda potpuno nadrealno, naišla mu je pod ruku, pa ju je iskoristio za svoju “prijevaru” i prijavio na natječaj. Nastala je na Arubi, a dovoljno je čudna da je se može zamijeniti za neku “AI halucinaciju”.

Organizatori natječaja oglasili su se priopćenjem, u kojem se slažu s ovom akcijom, ali i opravdavaju svoje oduzimanje nagrade:

Svaka od kategorija ima različite kriterije, koje slike sudionika moraju zadovoljiti. Ova prijava nije ispunjavala uvjete za kategoriju slika generiranih umjetnom inteligencijom. Razumijemo da je to bila poanta, ali ne želimo spriječiti druge umjetnike u njihovim pokušajima da pobijede u kategoriji umjetne inteligencije. Nadamo se da će ovo podići svijest (i poslati poruku nade) drugim fotografima zabrinutim zbog umjetne inteligencije.

Uskoro ćete moći narediti ChatGPT-u što će zapamtiti, a što zaboraviti

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.