Na Facebooku otvorena stranica “Podrška dolasku predsjednika Erdogana u Sarajevo”

Ako drugi imaju braću u drugim zemljama, ako se osjećaju osim Bosancima i drugačije, ako mogu doći i Kolinda i Vučić i razbijati i dijeliti ovu zemlju kako hoće zašto se ja pored Bošnjaka i Bosanca ne bi osjećao i kao Osmanlija kad me već ti drugi takvim smatraju. Dobro došao Erdogane, jer si naš koliko si i turski sin, piše u jednom komentaru dobrodošlice predsjedniku Republike Turske na grupi “Podrška dolasku predsjednika Erdogana u Sarajevo“.

Neki od državljana BiH poželjeli su i da “naš babo i brat”, odnosno turski predsjednik Erdogan, hairli dođe u Sarajevo, dok su drugi isticali kako svaki dan dove za njega i njegovu obitelj.

Jedan državljanin BiH koji podržava Erdogana napisao je kako svaki “osviješćeni Bošnjak” treba da podrži Erdogana te da je, ako se možemo ponadati u nečiju pomoć za naš opstoj, to Erdogan i turski narod.

Dolazak predsjednika Recepa Tayipa Erdogana u Sarajevo neka nam je svima na ponos, napisala je jedna korisnica Facebooka.

Ipak, bosanskohercegovačke vlasti nisu naročito ponosne odnosom Turske prema BiH s obzirom na to da Erdogan nijednoj službenoj instituciji BiH nije najavio održavanje skupa u Sarajevu. Na ovaj način turski predsjednik direktno je povrijedio princip suvrenenosti BiH, šaljući poruku kako ne poštuje institucije države BiH.

Zastupnici u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH kritizirali su Erdoganovu najavu skupa u Sarajevu ističući kako bi predsjednika Turske trebalo obavijestiti da u sadašnjim političkim uslovima predizborni skup AK partije u Sarajevu nije nešto od čega će naša zemlja imati bilo kakvu korist, piše Klix.ba.

S razlogom se postavlja pitanje odakle Erdoganu uopće pravo da se prema BiH odnosi kao da je turska pokrajina i zbog čega je toliko uvjeren da mu bh. vlasti poput njemačkih, austrijskih i holandskih neće zabraniti održavanje skupa.

Podsjećamo, skup AK partije u Sarajevu trebao bi biti održan 20. maja, ali još uvijek nije objavljena nikakva službena obavijest.

U Turskoj će 24. lipnja biti održani izvanredni parlamentarni i predsjednički izbori. Ovo će biti prvi izbori od referenduma o ustavnim promjenama kojim je prošle godine stvorena podloga za davanje većih ovlasti predsjedniku. Međutim, veće ovlasti turskog predsjednika stupit će na snagu tek nakon predsjedničkih izbora.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.