Na epskom Ironman Walesu Ljubušak Andrej Vištica završio na izvandrednom 4. mjestu

Ironman Wales, utrka koju će zbog težine mnogi vrhunski triatlonci zaobići, doživjela je svoje sedmo izdanje u pitoresknom Tenbyju u velškoj regiji Pembrokeshire.

Riječ je vjerojatno o najtežoj utrci u Ironman seriji koja uz 3,8 km plivanja u 17 stupnjeva hladnom i često valovitom moru uključuje i 180 km vožnje biciklom uz ukupni uspon od 2400 metara te 42,2 km trčanja uz ukupni uspon od gotovo 500 metara. Najbolji hrvatski triatlonac, Andrej Vištica, je nakon drugog mjesta 2015. ovu utrku završio na, na kraju izvanrednom, 4. mjestu.

Andrej je utrku završio s ukupnim vremenom od 9 sati, 17 minuta i 41 sekunde i time je za 10 minuta i 37 sekundi zaostao za pobjednikom, Australcem Cameronom Wurfom, te drugim, Britancem Philipom Gravesom i trećim Nijemcem Christianom Kramerom.

Unatoč konstantnom jakom zapadnjaku posljednjih dana u južnom Walesu, jutro u Tenbyju ni na koji način nije pokazivalo kakav ga dan očekuje.

Lagana kišica i mirno more dočekali su triatlonce na North Beach plaži i startu plivanja. PRO kategorija krenula je pet minuta prije AGE kategorije i na plivanju nakon dva kruga Vištica zaostajao je nešto preko pet minuta za vodećim Harryem Wiltshireom te ulazi u prvu traniziciju kao 12. Zaostatak koji njemu, kao vrsnom biciklistu nije trebao predstavljati problem, javlja Sportnet.hr.

No, na bicklu vrijeme pokazuje svu svoju snagu i jaki zapadnjak uz obilnu kišu prati bicikliste veći dio staze. Osobito teško bilo je oko Pembrokea i Anglea gdje su prsni udari vjetra prelazili i 70 km na sat.

Kako je staza jako valovita i uglavnom vožena po uskim seoskim cestama pojavljuju se, uz pothlađivanje i otežanu kontrolu bicikla zbog vjetra i problemi s proklizavanjem bicikala pa su čak određene dijelove staze biciklisti bili primorani prohodati kako ne bi nastradali dok voze.

Cameron Wurf, izvorno biciklist i sudionik Gira, Toura i Vuelte u ovakvim uvjetima izvlači maksimum i povećava prednost te Vištica u drugu tranziciju, bicikla na trčanje, ulazi na 11. mjestu s velikih 30 minuta zaostatka. No tada nastupa Andrejeva najjača disciplina – trčanje.

Kreće žestokim tempom između 3:30 i 3:50 minuta po kilometru i gotovo fanatičnim ritmom redom ruši Groenebeka, Buyla, Torradesa, Wiltshirea, Bairda, Costesa, Leemana dok Guillaume Romain odustaje zbog iscrpljenosti i pothlađenosti.

Andrej se nakon 21 km približio na 17 minuta vodećem Wurfu i gotovo za pola smanjio zaostatak. Graves na kraju pojačava i uspijeva završiti drugi ispred Kramera, dok je Andreju nedostajalo desetak kilometara staze za ozbiljan napad na prvo mjesto.

“Nakon odličnih priprema i drugog mjesta na Embrunmanu ova utrka trebala je biti test tjelesne spremnosti. Na koncu pokazala se pravim testom karaktera. Loše sam krenuo i samo povećavao razliku do vodećih, no pokazao sam upornost i mentalnu snagu i na zadnjem dijelu staze povukao maksimalno. Nedostajalo je samo malo, ali sam jako zadovoljan učinjenim”, izjavio je Andrej nakon utrke.

Nakon premijernog nastupa na Ironman svjetskom prvenstvu u Koni na Havajima 2016., primarni cilj sezone je prikupiti što više bodova u Ironman ukupnom poretku kako bi se ostvarilo pravo na nastup na svjetskom Ironman prvenstvu 2018. godine koje će se također održati na Havajima. Andrej odnedavna surađuje s Brettom Suttonom, vodećim svjetskim triatlonskim trenerom koji će od sada brinuti o Andrejevim pripremama za sljedeće izazove.

(www.jabuka.tv)

2 komentara

Komentiraj: