Na današnji dan Vladimir Prelog dobio Nobelovu nagradu

Na današnji dan 1975. godine hrvatskom kemičaru Vladimiru Prelogu je uručena Nobelova nagrade za kemiju za radove na području organskih prirodnih spojeva i stereokemije.

Vladimir Prelog rođen je 23. srpnja 1906. godine u Sarajevu.

Gimnaziju je završio u Zagrebu nakon što se obitelj preselila tamo 1915. godine, a nakon toga je studirao kemiju u Pragu, gdje je po završetku studija bio voditelj Laboratorijske tvrtke G.J. Driza.

Prelog je bio i direktor Zavoda za organsku kemiju Tehničkog fakulteta u Zagrebu, a od 1942. godine na saveznoj Tehničkoj visokoj školi u Zurichu. Vladimir Prelog je uveo naziv kemijska topologija za područje stereokemije koja se bavi geometrijskim svojstvima molekula.

Pridonio je objašnjenju strukture stereoida, kinina, strihnina i drugih alkaloida, a sintetizirao je mnoge organske spojeve. Njegovi radovi su pridonijeli razumijevanju prirode enzimskih reakcija.

Prelog bio odlikovan brojnim priznanjima, bio je počasni građanin grada Sarajeva, počasni doktor Univerziteta u Sarajevu, član Akademije znanosti i umjetnosti BiH. Bio je i počasni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Na kući u kojoj je rođen u Sarajevu danas stoji tabla na kojoj piše da je tu rođen veliki znanstvenik Vladimir Prelog, a po njemu jedna sarajevska ulica nosi njegove ime.

BH Pošta Sarajevo i Hrvatska pošta Mostar izdale su poštanske markice s Prelogovim likom, a u Mostaru je postavljena njegova bista.

Bista Vladimira Preloga u Parku nobelovaca u Mostaru (Foto: Fena)

Po njemu nosi ime i ”Napretkov” fond za stipendiranje učenika i studenata jer je i sam Prelog bio “Napretkov” stipendist.

Preminuo je 7. siječnja 1998. godine u Zürichu, a kasnije je urna s njegovim pepelom prenesena u Zagreb.

U znak sjećanja na dan kada je 1975. godine Prelog dobio počasno priznanje i u znak poštovanja prema ovom eminentnom znanstveniku, 12. prosinac proglašen je Danom znanosti u Federaciji BiH.

(Fena)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.