Na današnji dan prije dvije godine Široki Brijeg službeno postao gradom

Na današnji dan, 19. studenoga 2014. godine, usvajanjem Privremene statutarne odluke na 22. sjednici Gradskoga vijeća, Široki Brijeg je postao gradom.

Tada su nakon sjednice Gradskoga vijeća na ulazu u zgradu Gradske uprave gradonačelnik Miro Kraljević i predsjednik Gradskoga vijeća Vinko Topić otkrili ploče s natpisima Grad Široki Brijeg.

Ustavni temelj za donošenje Zakona o Gradu Široki Brijeg sadržan je u odredbi članka 5. Ustava FBiH i u odredbi članka 5. stavka 3. Zakona o načelima lokalne samouprave u Federaciji Bosne i Hercegovine (”Službene novine Federacije BiH”, broj 49/06 i 51/09) gdje je propisano da se grad predstavlja kao sjedište županije, čime su ispunjene zakonske pretpostavke za donošenje Zakona o uspostavljanju Grada Široki Brijeg.

kraljevic_topic_grad_siroki_brijeg

Općinsko vijeće Širokoga Brijega je na svojoj 9. sjednici održanoj 31. srpnja 2013. godine usvojilo Odluku o pokretanju postupka proglašenja Općine Široki Brijeg gradom. Potom je na sjednici Vlade FBiH održanoj 12. prosinca 2013. utvrđen i Parlamentu FBiH po skraćenom postupku upućen zakon kojim se Općina Široki Brijeg te općine Bihać, Tuzla i Zenica uspostavljaju kao gradovi. Javna rasprava o Prijedlogu zakona o Gradu Široki Brijeg, održana je 6. lipnja 2014.

Zakon o Gradu Široki Brijeg usvojio je Parlament Federacije Bosne i Hercegovine na sjednici Zastupničkoga doma održanoj 24. srpnja 2014. godine i na sjednici Doma naroda održanoj 18. srpnja 2014. godine.

Inače, u BiH ima samo 12 službenih gradova, dok ostali nose status općine. Široki Brijeg je stanovništvom najmanji službeni grad u Bosni i Hercegovini. Službeni gradovi u BiH: Sarajevo, Banja Luka, Mostar, Istočno Sarajevo, Prijedor, Bijeljina, Trebinje, Doboj, Široki Brijeg, Zenixa, Tuzla i Bihać.

(www.jabuka.tv)


13 komentara

 • Pa je sta mi znamo sto je grad…
  Grad je ono sto kazu Miro Kraljevic i Vinko Topic…
  Jer narod iz Sirokog nikuda ne mice , nije obrazovan , ne vidi nista i ne zna nista vec samo sto nam ovi oci kazu…
  Oni su alfa i omega…
  A za njih ovo je grad … zalostan grad

 • Tugo mooja koji samodopadljivi i licemjerni likovi.Jeli Ulica.prema Mepasu,Gedžina strana,Soptine ili Penavića kuća ogledalo našega kwazi grada..jeli prebijanje i šutnja slika grada,policija koja ne poštuje ni minimum prometnih pravila.Ako je ti grad i ja sam Eskim.

 • anketiraj 1000 osoba starijih od 25g i provjeri naobrazbu.mislim da nećete pronaći fakultetski obrazovanih jedan ili ni jedan.to je selo kojim hodaju bahati,primitivni seljaci

 • Pametni se rode a uz ovakve polude za komentar – karmela.
  Nije narod kriv sto mora zivjet gdje se prestao postivat covjek.
  Boze daj strpljenja narodu koji trpi i ovakvi ga ponizavaju ,ovi se ne saginju samo praznu slamu mlate.

 • A jest grad cudo jedno ja sam mislila da je se nesto promjenulo a ono isto kao za vrijeme rata.nisam bila 20 godina i iskreno sam se sokirala ama nista novo osim spomenika .

 • HAHAHA UVIJEK KAD JE OVAKVA VIJEST DOBRO SE NASMIJEM KAD VIDIM I ANONIMNE I FACEBOOK LIKEOVE I KOMENTARE OD OVAKVIH UMIŠLJENIH KOMPLEKSAŠA KOJI IMAJU POTREBU DA OBJASNE SVIMA KAKO JE SMIJEŠNO ŠTO JE ŠIROKI GRAD. PA KOMPLEKSAŠI MOJI ZNA SVATKO DA TAJ STATUS NIJE NIKAKVA NAGRADA NITI IŠTA VEĆ SAMO FORMALNOST. I NE TREBA NITKO OBJAŠNJAVATI ŠTO JE GRAD? ZNATE IMAMO I MI AUTOMOBIL I PUTOVNICU I IDEMO VAN . NIJE NI BIH NIKAKVA DRŽAVA PA JE ETO PRIZNATA OD UNa ITD. AKO ĆEMO SE RAVNATI PREMA ZAPADU JEDVA BI I MOSTAR BIO GRAD

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.