Na današnji dan prije 70 godina partizani su ”oslobodili” Široki Brijeg i počinili strašne zločine

Široki Brijeg danas obilježava Dan sjećanja na pobijene franjevce i puk, odnosno većina ga ‘vidi’ kao pad, a drugi kao oslobođenje jer na današnji dan su točno prije 70 godina partizani ušli u Široki Brijeg te počinili strašne zločine u franjevačkom samostanu na Brijegu gdje su zatekli dvanaest fratara koje su svezali i žive zapalili u obližnjem ratnom skloništu.

kosti_franjevci

Za vrijeme Drugog svjetskog rata pored Ustaša su u gradu bile smještene i talijanske te domobranske postrojbe.

U srijedu ujutro, oko 11 sati tog kobnog 7. veljače partizani su probili zadnje linije ustaško-talijansko-domobranske obrane te ušli su u Široki Brijeg. U franjevačkom samostanu su pronašli dvanaest fratara te nekoliko učenika koji su se skrili zbog sigurnosti. Potom su partizani, iz zloglasnog 11. dalmatinskog korpusa, osnovanog u selu Kozica pokraj Vrgorca, iz samostana izveli sve fratre, potom ih žicom vezali, odveli ih u obližnje ratno sklonište te ih tu ubili, a neke i žive spalili.

partizani_ploca

crkva_siroki_rat_45_o

Dan prije, pedesetak osoba, među kojima i devet fratara i 30 učenika su se sakrili u fratarsku mlinicu, uz današnju Obilaznu cestu u Širokom Brijegu. te su se 8. veljače nakon prestanka napada vratili u samostan. Tu su ih dočekali partizani te ih odveli u nepoznatom smjeru. U posljednjih nekoliko godina otkriveno je da ih je najviše ubijeno u okolici Zagvozda.

Njemačko-ustaško-domobranske postrojbe imali su 4000 mrtvih ,a partizani oko 800.

crkva_siroki_rat_unutrasnjost

partizani_tenk_siroki_2

Kuriri 11. dalmatinskog korpusa

Zarobljeni hrvatski i njemački vojnici u Širokom Brijegu 7. veljače 1945.

Sljedećih dana i mjeseci, partizani su uhitili i ubili na stotine nedužnih civila tako da je u Drugom svjetskom ratu i poraću, statistički, ubijen svako deseti stanovnik Širokog Brijega. Župa Široki Brijeg godine 1940. imala je 8004 stanovnika. Procjenjuje se da je stradalo u Drugom svjetskom ratu i poraću na području općine između 786 i 2157 osoba. Po okončanju borbi, partizani su uspjeli zarobiti oko 1400 njemačkih i hrvatskih vojnika, a čelnici tadašnje OZNA-e, tih su dana, dali uhititi preko 2000 Širokobriježana.

franjevci_pobijeni

Uništeno je kulturno blago, zajedno sa samostanskim, crkvenim i školskim inventarom, a zgrade su teško oštećene. Dvije godine nakon rata spaljene su matične knjige vođene od 1753. godine, a franjevci protjerani. Nakon tih teških stradanja Široki Brijeg je desetljećima povijao rane.

(www.jabuka.tv)


17 komentara

 • gleda ivo kratki film i kaze…tajo tajo bio sam i ja u ovom samostanu gdje je tvoja hrabra vojska pobila do zubi naoruzane okrutne franjevce….ma suti sine to na nas samo izmisljaju na nas otislo zvono..ko na džudžana da jede kokosi..ko je ga vidio samo izmisljaju na njega…ma ne govori mi totata ja im u samostanu gledao slike bas su izgledali ko zlocinci

 • Tužno… zašto, za koga? Iz iste kuće, jedan u ustašama drugi u partizanaima…braća.
  Za koga ginuti, za koga ruke krvlju prljati?

  • Za Hrvatsku, tvore. Ali ne u odori okupatorsko-zločinačke partizanske vojske, tvore. Takvi zločinci do danas nisu zemljom hodali, tvore. A vi “zdravodrugovi” i “mitisekunemi” najveće ste zlo u tkivu hrvatskog naroda, tvore. Ali ne još za dugo, doći će i vama kraj, tvore. Ali što ja tebi pričam, da imaš imalo pameti, ne bi ni zaslužio ovo “tvore”.

 • koliko znam da se nisu talijani i ustase zajedno borile na sirokom od neprijatelja i da nije trajala 1 dan obrana sirokog vec puno duze
  na sirokom su bili njemci i ustase

 • Bože moj, ovce novinarske. Talijani branili Široki, gdje smo stigli s našim obrazovnim sustavom… Takvi mogu raditi samo na portalu “Jabuka, zagrizi pravo govno od informacije”…

  • Gornji tekst stvarno je pisala neznalica. Samo je budala i neznalica mogla napisati ovu rečenicu: ” U srijedu ujutro, oko 11 sati tog kobnog 7. veljače partizani su probili zadnje linije ustaško-talijansko-domobranske obrane i ušli u Široki Brijeg”…. Jer, Italija je potpisala kapitulaciju još 1943. godine, pa od njihovih postrojbi 7. veljače 1945. godine na Širokome Brijegu nije bilo ni traga ni glasa. Predložio bih autoru teksta da se ispriča i drugi put ne piše o temama o kojima nema blage veze. Samo se sramoti, a sramoti i portal Jabuka.

 • Kreteni, Široki je bio u talijanskoj okupacijskoj zoni, a naravno da su Nijemci slali manji broj vojnika. Dakle, za vas koji o svojoj povijesti nemate nikakvog pojma: Široki je bio u talijanskoj okupacijskoj zoni a većina svećenika na Brijegu je imala ustašku legitimaciju, i sudjelovali su u klanju srpskih civila u čitavoj Hercegovini. Malo prošetajte do jame blizu brda ukazanja u koju je živo bačeno nekoliko stotina srpskih žena i djece. Poklonite se svim žrtvama a ne tupite samo o vlastitim.

  • Lupetaš li, lupetaš. Široki je bio u talijanskoj okupacijskoj zoni, ali nakon kapitulacije Italije (potpisana 3. rujna 1943.) u Široki su došli Nijemci i preuzeli zapovjedništvo.

 • Za nas Istrane jedini su pravi osloboditelji bili i bit će partizani. Naravno, da su i oni imali masla na glavi ali kako god okrenemo bili su saveznici protiv fašisma i nacizma. Amen. Kod nas su svećenici bili sa narodom i partizanima a kod vas sa ustašama, nažalost. A ustaše su bile dodvornici talijana i švaba.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.