Na današnji dan prije 24. godine oslobođen je hrvatski kraljevski grad Jajce

Danas se navršavaju 24 godine od oslobađanja Jajca i Pougarja.

Dan je to kada će se tisuće Hrvata iz ovoga kraja razasutih diljem svijeta, sa svojim obiteljima, rodbinom, gostima i prijateljima, ponovno okupiti u svome rodnom gradu i okolici, iskazati zahvalnost hrabrim braniteljima i osloboditeljima i prisjetiti se vremena slave i ponosa, ali i kalvarije kroz koju su svi skupa prolazili ratnih 90-ih godina, piše Kamenjar.com.

Vojno-redarstvena operacija “Maestral” odvijala se od 8. do 15.rujna 1995. godine.

U sklopu te akcije, zapovjednik Hrvatskih snaga general pukovnik Ante Gotovina formira operativni smjer i određuje glavne snage, koje čine: 2. GBR HVO, Specijalna policija MUP-a HR HB, ppn “Gavran 2” i bojna Jajce. Zapovjednikom snaga imenuje tada brigadira Stanka Soptu, a zamjenikom brigadira Zlatana Miju Jelića.

Dana 12. rujna 1995. godine snage na operativnom pravcu nastavljaju napadna djelovanja i nakon cjelodnevnih žestokih borbi na pravcu Strojice – s. Babići – područje Grbavice, zauzimaju ključnu kotu Gorica, čime su stvoreni uvjeti za brz prodor prema Jajcu.

Paralelno na lijevom boku napadna djelovanja provodi 1.gbr HVO “Ante Bruno Bušić”, 6.dgb “Ludvig Pavlović” satnija taktičkih snajperista GS HV, te 12.rujna 1995. godine u večernjim satima oslobađaju grad Šipovo i nastavljaju napadna djelovanja prema selima Trnovo i Majdan.

Tko je oslobodio Jajce!?

Zapovjednik Druge gardijske brigade HVO-a general Stanko Sopta predaje prijavak stožernom brigadiru o izvršenju zadaće, oslobođenju Jajca. http://kamenjar.com/bosnjaci-u-jajcu-u-nedostatku-dogadaja-bitnih-za-osobnu-povijest-kradu-tude/

Posted by Kamenjar.com on Thursday, 7 September 2017

U noći 12/13. rujna, borbene grupe 2.gbr HVO i Specijalne policije MUP-a HR HB ubacuju se preko Ćojlučkog brda i Paromlina i formiraju mostobran na rijeci Vrbas, te u jutarnjim satima 2.gbr HVO, Specijalna policija MUP-a HR HB i bojna Jajce ulaze u grad Jajce, zauzimaju kotu 453 (Tvrđava) te u potpunosti ovladavaju hrvatskim kraljevskim gradom Jajcem.

13. rujna 1995. nad slapovima Plive zavijorila se hrvatska zastava.

Sutradan (14. rujna), u nastavku napadajnih djelovanja, snage 2.gbr HVO i Specijalne policije MUP-a HR HB, bojna Jajce Gavran-2 i 81.gb HV („Virovitička“), ovladavaju cijelim međurječjem Vrbasa i Ugra s dominantnim visovima Vitovlje, Ranča i Kljun, te Hidroelektranama “Jajce 1” i “Jajce 2”, čime su područja Podmilačja, cijelo Pougarje i Dobretići u potpunosti oslobođeni.

Istodobno s napadnim djelovanjima na južnom dijelu jajačke bojišnice, dio snaga 2.gbr HVO uz koordinaciju s 81.gb HV ostvaruje uspjeh i na sjevernom dijelu bojišnice, ovladava prostorom s.Barevo i s.Mile, dok 81.gb HV ostvaruje uspjeh komunikacijom Jezero-Mrkonjić Grad i ovladava naseljem Majdan, čime su zadaće operacije “Maestral” u cijelosti izvršene.

Hrvatski puk neće zaboraviti one iz čije je krvi niknula sloboda.

U obrambenom Domovinskom ratu 195 Jajčana pripadnika HVO-a dalo je svoj život, 5 se još uvijek vode kao “nestali”, 696 dali su svoje dijelove tijela, a neki od njih su i više puta ranjavani.

(www.jabuka.tv)


15 komentara

  • Cestitke svim pripadnicima Hrvatski snaga i a posebno postrojbam na glavnom smjeru prema Jajcu HVO dan oslobodenja Jajca , svim poginulim pokoj dusi a ranjenim da zakljwce rane i budu ponosni na sve sto su ucinili kao beanitelji za svoj hrvatski narod i druge gradane. Svim progonjenim pozdrav od ❤️. Hrvatski branitelji su najcasniji momci i djevojke u svom narodu.

  • 195 dalo zivote!195 necijih sinova oceva!195 nema ih nikad vise!195!A danas bosnje vladaju i pitaju se!195!Danas u foteljama sjede neki koji NE SMIJU u njima sjediti!Danas nas vode koji su alergicni na Hrvatstvo i sve sto ima veze s tim!Vode nas i glume da su Hrvati i da rade sve u ima nas Hrvata!Tuzni i jadni smo mi, da mi, bas mi Hrvati!NI DRZAVE NI JEZIKA NI VODSTVA NI POSLA JEDNO VELIKO NISTA!Imamo samo to Veliko NISTA!A 195!Slava im i pok.vjecni!195!

  • Oslobodili Jajce i predali bosnjacima. Koji ni nam glavu danas skinuli na svakom koraku. Zalosno, sto slaviti. Ovo je tuga..!

  • E nekad bilo zali boze truda znoja krvi suza i zrtava uzaludnih sto smo napravili budale poklonise i sad nam se smiju i sole rane boze sacuvaj.

  • Koje hrvatsko Jajce? Vi ste oslobadjali i ucestvovali zato sto ste mislili da ce biti hrvatsko i pripadati hrvatskoj pokrajini i fasistickoj ideji? Kada je to ono bilo hrvatsko? Nikada mislite reci sada pa Hrvoje Vukcic Hrvatinic? Jer po vama ovo hrvatinic je jelde zbog tog sto je on bio hrvat? Tako bi bilo kad ne bi bilo historije. Nece vam nikada biti hrvatsko a i dalje budite licemjeri.

    • Naravno da je hrvatsko, muslimani su postali od hrvata samo se stide svoje prošlosti. Hrvatinić je Hrvatinić jer mu je ćaća bio Hrvatin. Šta misliš zašto je se zvao Hrvatin? Možda zato što je Turčin? 😆

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.