Na današnji dan 1992. godine počela bitka za Kupres

S pripremama za obranu Kupresa, Hrvati su počeli u rujnu 1991. kada je osnovan krizni stožer. Od dragovoljaca su osnovane postrojbe po hrvatskim selima i gradu Kupresu koje su u studenom 1991. prerasle u Kuprešku bojnu, jačine 569 vojnih obveznika, prenosi Kupreški radio.

Stanje se u Kupresu jako pogoršalo u drugoj polovici ožujka 1992. godine.

Srbi su 22. i 23. ožujka iselili žene i djecu iz Kupresa u Šipovo, Banju Luku, Beograd i Vojvodinu. To je bio poziv i Hrvatima da učine isto. Tako su hrvatske žene i djeca iseljene u Zagreb, Trogir i Baško Polje.

Krajem ožujka 1992. godine, na hrvatskim graničnim etničkim područjima u BiH koncentrirale su se jače srpske snage, JNA, TO i četnici, dragovoljci iz drugih krajeva bivše Jugoslavije. U dijelu Kupreškog polja pod srpskim nadzorom počelo je prikupljanje snaga s osloncem na Šipovu, gdje je bilo središte 30. partizanske divizije.

Pred sam kraj ožujka, Srbi su se ukopali u rajonima Ravnog, Blagaja i Donjeg Malovana. U Kupresu su sve društvene objekte stavili pod svoju kontrolu a na nekima su postavili strojnička i snajperska gnijezda, a u Donjem su Malovanu postavili kontrolnu postaju na kojoj su zaustavljali, pretresali i pljačkali putnike.

Dana 3. travnja, ujutro oko 6:30, izbio je oružani sukob. Srpske snage s područja Donjeg Malovana otvorile su vatru po hrvatskim postrojbama na crti Rajkovača – Batoglav. Branitelji su odgovorili protunapadom te do podne razbili protivnika u Donjem, a u Gornjem ga Malovanu okružili. Na području Cincara i Baljaka, Srbi su također razbijeni.

Dobivene su i prve obavijesti o pokretima srpskih snaga na Ravninama. Na području Kupresa i prigradskih sela, Kupreška je bojna ušla u sukobe s jačim protivnikom te joj je idućeg dana u pomoć stigla ojačana satnija iz Bugojna i Uskoplja.

(www.jabuka.tv)

3 komentara

  • Jarcevici su se u Gornjem Ravnom zvali Malivuk i tu su boravili od Srednjeg veka. Bili su plemici i veoma pismeni. Svi dvorovi Nemanjica su imali po nekog zaposlenog Malivuka (dokument o tome nadjen na Cetinju). Jedan od Malivuka se ozenio i rodjenom sestrom cara Dusana. U 18. stolecu je Kupresku visoravan zahvatila kua i narod je umirao. U Gornjem Ravnom preziveli pojedinci samo u tri porodice – od Malivuka jedan deda sa unukom. Turci posle nasele tamo stanovnike iz Dalmacije, Hercegovine… No, 3/4 zemlje je pripadalo dedi Malivuku, a pridoslica je bilo mnogo i nisu mogli da zive od jedne trecine zemlje. Onda su Turci nagovorili pridoslice, te su oni iscepali i zapalili katastarske knjige o imovini Malivuka. Tad je Turcin rekao – Sad mogu da vam podilim: livade, oranice, sume… Deda Malivuk je cuvao koze, jahao je konja i ispred sebe na konju imao unucica. Milovao ga je po kosi, tepao mu i zvao ga> Moj mali jarcic. Tako su malog zvali Jarcic, Jarac, Jarence… Turci su ga uveli u 18. stolecu – kao Jarcevica. Od tih Jarcevica su Rogale i Jarcevici oko Blagaja, u Baniji i Zapadnoj Slavonij, u Raskoj, itd. Ima i katolika, a u Sarajevu i jedna muslimanska porodica.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.