“Na crno” u Federaciji BiH najčešće rade djelatnici u građevini i ugostiteljstvu

U Federaciji Bosne i Hercegovine “na crno” najčešće rade djelatnici u građevini i ugostiteljstvu, pokazali su podaci Porezne uprave Federacije BiH. Naime, tijekom prošle godine Porezna uprava Federacije BiH je svojim aktivnostima otkrila 1464 neprijavljena radnika, piše Večernji list BiH.

Od 2016. godine Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine provodi brze akcije koje su imale značajan utjecaj na broj novozaposlenih radnika. U 12.787 inspekcijskih nadzora otkriveno je 4456 neprijavljenih radnika koji su radili “na crno”, zbog čega su ti objekti zapečaćeni i nisu se otvarali dok njihovi poslodavci zatečene radnike koji su radili “na crno” nisu prijavili, navode iz Porezne uprave Federacije BiH.

Ističu kako je, uz navedeno, u spomenutim akcijama otkriveno i 1690 objekata koji su radili bez odobrenja za rad, koji su zapečaćeni i kod kojih se pečat nije skidao dok se nisu registrirali. Inspekcijski nadzori provode se i u ovoj godini, a u razdoblju od siječnja do veljače 2018. godine u inspekcijskim kontrolama koje je izvršila Porezna uprava na prostoru Federacije BiH otkriven je 151 neprijavljeni radnik. Iz Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine podsjetili su i na visoke novčane kazne za one koji se ne pridržavaju zakona.

Za angažiranje neprijavljenih radnika, odnosno za nepodnošenje prijave osiguranja za radnika, Zakonom o jedinstvenom sustavu registracije, kontrole i naplate doprinosa propisane su novčane kazne, i to za pravnu osobu u visini od 5000 do 100.000 KM i odgovornu osobu u pravnoj osobi u visini od 3000 do 20.000 KM, a za samostalnog poduzetnika u iznosu od 2000 do 20.000 KM, ističu iz Porezne uprave Federacije BiH.

Uz novčanu kaznu, počinitelju prekršaja, u cilju sprečavanja budućeg činjenja prekršaja, može se izreći i zabrana vršenja djelatnosti u razdoblju do šest mjeseci.

Porezna uprava vrši privremeno zatvaranje, odnosno pečaćenje objekta koji ne može biti otpečaćen sve dok se ne otklone utvrđene nepravilnosti, a u konkretnom slučaju dok se ne izvrši prijava radnika u bazu podataka jedinstvenog sustava koji se vodi u Poreznoj upravi. Podsjećaju i kako su aktivnosti Porezne uprave imale značajan utjecaj na povećanje broja novozaposlenih radnika.

Objekti koji su otkriveni bez odobrenja za rad morali su se registrirati i prijaviti radnike, a poslodavci kod kojih su zatečeni radnici koji su radili “na crno” morali su te radnike prijaviti i za njih obračunati i uplatiti poreze te doprinose. Prijavljeni radnici stekli su određena prava koja nisu imali prije, a to su osnovna ljudska prava – pravo na zdravstvenu zaštitu i pravo da u svojoj budućnosti ostvare mirovinu.

Zakonom nisu propisane sankcije za radnike koji rade “na crno”, međutim, oni su kažnjeni time što nisu prijavljeni, što im se ne uplaćuju doprinosi i što ne ostvaruju svoja prava iz radnoga odnosa. Porezna uprava konstantno poziva radnike da provjere jesu li prijavljeni i ako nisu, da obavijeste Poreznu upravu, zaključili su iz Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine.

(www.jabuka.tvf


1 komentar

  • I u privatnom a i društvenom sektoru rade i radili su na crno .Na crno je svatko tko je na minimalnim doprinosima,u odnosu na plaću koju prima.
    A s druge strane mnogi rade na dva radna mjesta npr. u Parlmmentu i svom radnom mjestu il se njma zbrajaju velike plaće

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.