Na cestama u BiH 15 posto neregistriranih vozila

U Bosni i Hercegovini u prometu sudjeluje 15 posto neosiguranih vozila, pokazuju procjene Vijeća biroa zelene karte, međunarodne organizacije za osiguranje automobila sa sjedištem u Bruxellesu.

Zbog prisustva neosiguranih vozila na putovima BiH godišnje se gube višemilijunski iznosi na ime naknade šteta i premije osiguranja. To je osnovni razlog zbog kojeg se Udruženje društava za osiguranje u Federaciji BiH aktivno uključilo u izradu i provođenje ”Akcijskog plana za borbu protiv neregistriranih/neosiguranih vozila” kroz aktivnosti Koordinacionog odbora čije je formiranje inicirao

Ured zelene karte u BiH, istaknuto je danas u Sarajevu gdje je predstavljen taj akcijski plan.

Službeni broj neosiguranih vozila koja sudjeluju u prometu na javnim putovima u BiH nije poznat jer o tome nema evidencija. U zemljama iz najbližeg okruženja znatno je manje neosiguranih vozila u prometu, u Hrvatskoj oko četiri posto, a u Srbiji i Sloveniji svega 0,5 posto.

”Društva za osiguranje u Federaciji BiH u 2014. godini su riješila 33.695 odštetnih zahtjeva i po tom osnovu isplatila 67.764.518 KM. Broj odštetnih zahtjeva u odnosu na broj prometnih nezgoda, pokazuje da je u prosjeku na jednu prometnu nezgodu bio podnesen 1,22 odštetna zahtjeva za naknadu štete”, rekao je Feđa Morankić, predsjednik Skupštine Udruženja društava za osiguranje u FBiH i direktor ASA Osiguranja.

Milomir Durmić, predsjednik Skupštine Udruženja osiguravajućih društava Republike Srpske i generalni direktor ”Drina osiguranja”, rekao je kako Koordinacijski odbor, osim Ureda, čine predstavnici Ministarstva komunikacija i prometa BiH, IDDEEA-e, Agencije za sigurnost prometa RS, Udruženja društava za osiguranje FBiH, Udruženja društava za osiguranje RS, Zaštitnog fonda FBiH i Zaštitnog fonda RS.

Taj odbor, kako je kazao Durmić, ima zadatak kroz niz aktivnosti smanjiti broj neregistriranih vozila u BiH.

Ključne točke na koje će se obratiti pažnja u provođenju ovog akcijskog plana među ostalim su: smanjenje broja neregistriranih vozila koja izravno ugrožavaju interese šire društvene zajednice kroz štete koje pričinjavaju u javnom prometu, smanjenje broja neosiguranih vozila, što će dovesti do smanjenja financijskog opterećenja građana koji redovno izmiruju svoje obveze i društava za osiguranje, te ispunjavanje preduvjeta za prelazak sa ”zelenog kartona” na sustav ”registarske tablice” potpisivanjem tvz. MGA sporazuma čime bi naši građani mogli putovati u 46 zemalja Sustava zelene karte bez kontrole postojanja osiguranja od automobilske odgovornosti.

Direktorica Ureda zelene karte u BiH Samira Zijadić navela je kako će se akcijski plan provoditi ove i sljedećih godina i da je u njemu predviđeno niz aktivnosti koje će biti realizirane od svih članova ovog odbora zajednički i pojedinačno.

(Fena)

1 komentar

Komentiraj: