Na čekanju 64,5 milijuna KM za ceste

Na podračunu Jedinstvenoga računa Uprave za neizravno oporezivanje BiH ukupno je prikupljeno 64,5 milijuna KM posebne cestarine za izgradnju autocesta i izgradnju i rekonstrukciju ostalih cesta u BiH.

Prikupljena sredstva bit će raspoređena kada Upravni odbor UNO-a donese odluku o koeficijentima za raspodjelu ovih sredstava entitetima i Brčko Distriktu, napominju iz UNO BiH.

Od 1.veljače ove godine, od kada se primjenjuju izmjene i dopune Zakona o trošarinama, kojima je uvedena posebna cestarina u iznosu od 0,25 KM po litri derivata koji se proda na tržištu BiH, ukupno je prikupljeno 64,5 milijuna KM (11 milijuna KM cestarine prikupljene, dok je iznosila 0,10 KM i 53,5 milijuna KM cestarine koja se naplaćuje 0,25 KM po litri).

Kada su usvajane izmjene i dopune Zakona o trošarinama, u istom setu usvojene su i dopune Zakona o sustavu neizravnoga oporezivanja i dopune Zakona o uplatama na Jedinstveni račun i raspodjeli prihoda. Na ovaj način je otvoren poseban podračun Jedinstvenoga računa UNO-a kod Centralne banke BiH, gdje se prikupljaju sredstva od cestarine namijenjena izgradnji autocesta i izgradnji i rekonstrukciji ostalih cesta u BiH.

Radi se namjenskim sredstvima koja su i odvojena na poseban podračun Jedinstvenoga računa, napominju iz UNO-a.

Spomenuta sredstva UNO će moći rasporediti entitetima i Brčko Distriktu onoga trenutka kada Upravni odbor UNO-a donese posebnu odluku o koeficijentima raspodjele prema korisnicima. Dok se oduka ne usvoji sredstva se ne mogu rasporediti, priopćeno je.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.