Na broj Krimolovaca građani najviše prijavljivali korupciju

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u studenom 2012. godine registrirali su 385 poziva na telefonskoj liniji ‘Krimolovci’, od kojih je 178 ocijenjeno neozbiljnim.

U navedenom razdoblju od građana su zaprimljene 92 korisne informacije o počinjenim ili planiranim kaznenim djelima i njihovim počiniteljima, na temelju kojih je sačinjeno isto toliko izvješća. Od ukupnog broja informacija, 27% se odnosilo na zlouporabu službenog položaja i koruptivna kaznena djela, 10% na neovlašteni promet opojnim drogama, 8% na autokriminal.

Zlouporaba položaja ili ovlasti i korupcija – 25 zaprimljenih korisnih informacija;
Neovlašteni promet opojnim drogama – 9 zaprimljenih korisnih informacija;
Autokriminal – 7 zaprimljenih korisnih informacija.

Od ukupnog broja korisnih informacija, 84 su zajedno sa izvješćima proslijeđene na dalje postupanje nadležnim policijskim tijelima u BiH, dok se 8 informacija odnosilo na kaznena djela iz nadležnosti SIPA-e.

U izvještajnom razdoblju pristiglo je 77 povratnih informacija od nadležnih policijskih tijela, na temelju kojih je utvrđeno da je nadležnim tužiteljstvima dostavljeno šest izvješća o počinjenom kaznenom djelu i izvršiteljima, podnesena je jedna prekršajna prijava, dok je devet izvješća dostavljeno tužiteljstvu na ocjenu.

Policijski službenici SIPA-e dali su 115 savjeta građanima koji su ih kontaktirali putem anonimnog i besplatnog telefonskog broja ‘Krimolovci’ – 080 020 505, navodi se iz Službe za odnose s javnošću SIPA-e.

SIPA poziva sve građane BiH da prijave sve što smatraju sumljivim na broj 080 020 505.

(jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.