Na Blidinju održan polumaraton “Putevima srednjovjekovnih nekropola stećaka”

Povodom održavanja Europske godine kulturne baštine, a s ciljem davanja na važnosti promicanju kulturne baštine ovog područja, u nedjelju 8. srpnja 2018. godine u Parku prirode Blidinje održan je polumaratom “Putevima srednjovjekovnih nekropola stećaka”.

Ovaj događaj je inicirala i, zajedno s JP Park prirode Blidinje, organizirala Vlada Županije Zapadnohercegovačke, a polumaraton je otvorila federalna ministrica kulture i sporta Zora Dujmović, koja je pozdravila prisutne i zahvalila organizatorima na pozivu i prigodi da otvori polumaraton.

Maratonci su krenuli ispred nekropole Barzonja, glavnom cestom uz Blidinjsko jezero prema nekropoli Risovac, makadamom do nekropole Ponor (Brčanj), nakon koje je uslijedio UNESCOV spomenik nekropola Dugo Polje te dalje prema Planinarskom domu Orlova Stina, gdje se održalo dodjeljivanje nagrada i zajedničko druženje.

Prvo mjesto osvojio je Stenly Kipuro iz Kenije, drugo mjesto osvojio je Srđan Samardžić iz Brčkog, treće Darko Živanović iz Kragujevca, dok je od žena prva na cilj stigla Dijana Konta Manđeralo iz Livna, navodi se na stranicama Vlade ŽZH.

Za vrijeme održavanja polumaratona u restoranu “Staza” na skijalištu održao se okrugli stol stručnjaka iz područja arheologije iz institucija koje se bave zaštitom i proučavanjem kulturno-povijesne baštine.

(www.jabuka.tv)
2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.