Na biralištima u BiH glasalo oko 600 birača; U Hrvatskoj otvorena birališta

Biračka mjesta na kojima su hrvatski državljani u Bosni i Hercegovini u subotu mogli glasati za hrvatske zastupnike u Europskom parlamentu zatvorena su u 19 sati i ponovo će biti otvorena u nedjelju u 7 sati, a glasalo je oko 600 birača.

Koordinatorica provedbe izbora na području BiH Mirela Lucić, prva tajnica u hrvatskom veleposlanstvu u Sarajevu, kazala je Hini kako je do 18 sati glasalo nešto više od 600 birača a proces je protekao bez ikakvih tehničkih poteškoća.

Od te brojke njih polovica su činili birači koji su se prethodno registrirali dok su ostali glasanje obavili na temelju posebnih potvrda izdanih u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Hrvatske u BiH sukladno članku 57. Zakona o registru birača.

Tijekom procesa prethodne registracije birača za glasovanje se prijavilo njih oko dvije tisuće.

U BiH će i u nedjelju biti otvorena dva biračka mjesta u veleposlanstvu u Sarajevu, tri u generalnom konzulatu u Mostaru te po jedno u generalnom konzulatu u Banja Luci i konzulatu u Tuzli.

Plaća – bruto 7956,87 eura, neto 6200,72 eura. Plaća je definirana kao 38,5 posto osnovne plaće suca Suda Europske Unije

Dnevnice – 304 eura zastupnici dobiju za svaki dan službenog puta za smještaj, obroke… To se odnosi i na svaki dan koji sudjeluju u radu parlamenta u Bruxellesu i Strasbourgu.

Uz to dobivaju povrat novca za troškove putovanja, na temelju priloženih računa (paušalne putne naknade ukinute su 2009.). Uz to, 4243 eura godišnje mogu potrošiti na službena putovanja izvan svoje države članice.

Ured – 4299 eura mjesečno dobivaju za troškove najma ureda, kupovinu računala i opreme, telefonske troškove i poštarine.

Mnogi zastupnici taj novac koriste kako bi otvorili ured u državi iz koje dolaze.

U Hrvatskoj su u sedam sati otvorena birališta na kojima će birači glasovati za izbor 12 članova u Europski parlament (EP) koji će Hrvatsku u tom tijelu predstavljati od ulaska Hrvatske u Europsku uniju, 1. Srpnja, do redovitih izbora za članove EP-a na razini cijele Unije iduće godine.

Na izborima mogu sudjelovati svi hrvatski državljani s pravom glasa, ali i državljani drugih članica Unije s prebivalištem u Hrvatskoj, ako su pravovremeno zatražili upis u popis birača.

Cijela Hrvatska jedna je izborna jedinica, a birači mogu birati između 12 kandidata s 28 kandidacijskih lista – 27 stranačkih i jedne liste skupine birača. Od stranačkih lista samostalnih je 19, a osam koalicijskih.

Pravo glasa ima 3.738.708 birača s prebivalištem u Hrvatskoj i 2.243 njih bez prebivališta u Hrvatskoj, što je 763.814 birača manje nego na europskom referendumu u siječnju prošle godine, javila je Hina.

Današnji su izbori prvi na kojima pravo glasa imaju i osobe koje su potpuno lišene poslovne sposobnosti, što im je omogućeno novim Zakonom o registru birača koji je Hrvatski sabor usvojio krajem prošle godine. Novina je i mogućnost “preferencijalnog glasa”, odnosno pravo birača da osim neke od lista zaokruži i jednog od kandidata na listi kojem daje prioritet u odnosu na druge kandidate.

Članovi EP-a biraju se izravno, a uz Vijeće ministara čini zakonodavnu vlast EU. Članovi se biraju na temelju općeg, slobodnog i jednakoga biračkog prava, tajnim glasovanjem, a mandat im traje pet godina. Danas izabranim predstavnicima Hrvatske u EP-u mandat će trajati godinu dana, do redovitih izbora 2014.

Europski parlament, osim što usvaja europske zakone, zajedno s Vijećem provodi demokratski nadzor nad drugim institucijama EU-a, osobito nad Komisijom čije povjerenike može odobriti ili odbiti, ima pravo izglasati nepovjerenje Komisiji te s Vijećem dijeli ovlast nad proračunom EU-a. Članice EU s više stanovnika imaju i veći broj zastupnika u EP-u. (Bljesak | Fena)

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.