Muzej isključio Wi-Fi jer je privlačio migrante

Muzej suvremene umjetnosti na sjeveru Italije isključio je besplatni wi-fi jer je privlačio sve više migranata, koji su, pak, počeli izazivati sve više neugodnih situacija, objavila je ravnateljica muzeja u srijedu, piše Hina.

Odluka ravnateljice Museiona u Bolzanu, glavnom gradu Južnog Tirola, izazvala je kritike ljevičara i pohvale desničara. “Stojim pri svojoj odluci, koja je legitimna”, rekla je Letizia Ragaglia.

Migranti, koji se oslanjaju na društvene mreže kako bi kontaktirali obitelj i prijatelje, u travnju su počeli hrliti u muzej. Ispočetka su bili dobrodošli, ali “situacija je malo izmaknula kontroli” u prosincu s nizom “neugodnih situacija”, kaže Ragaglia.

Izbjeglice su zamijenile muzej za utočište pa su počeli u njemu spavati i korisiti toaletne prostore za osobnu higijenu. Žensko osoblje muzeja u niz je navrata bilo izloženo verbalnom zlostavljanju.

Ragaglia je tražila da gradske vlasti nešto poduzmu, ali pošto su se oglušile, kaže da je bila prisiljena nešto poduzeti sama.

Naglasila je da je wi-fi isključen privremeno od 23. prosinca, jer je u vrijeme blagdana broj osoblja u muzeju manji pa bi još teže izlazili na kraj s migrantima. Od 7. siječnja usluga će ponovo biti vraćena, ali ograničena na pojedine dijelove muzeja. Bolzano je mjesto zaustavljanja migranata koji vlakovima putuju do Austrije ili Njemačke, javlja Hina.

Čelnik mjesne ljevice Guido Margheri kritizirao je odluku. “Umjesto na rješavamo problem na pravi način, podižemo stvarne i virtualne zidove među ljudima”, rekao je. Filippo Maturi iz krajnje desne Sjeverne lige misli da je do ovoga trebalo doći i prije. “Napokon. Nakon što smo mjesecima prosvjedovali, konačno je nešto učinjeno”, izjavio je.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj: