Mutilo se i u RS-u? Tvrtka muža Dodikove savjetnice uvezla 50 respiratora povećavši nabavnu cijenu

Svi respiratori i ventilatori za intenzivnu njegu u Republici Srpskoj nabavljeni su po tadašnjim tržišnim cijenama, a specifikaciju respiratora dala je struka, stručni liječnici u Univerzitetskom kliničkom centru u Banjaluci, kazali su iz poduzeća “Medietik”.

Iz ovog preduzeća kategorično su odbacili tvrdnje predstavnika PDP-a da su respiratori i ventilatori za intenzivnu njegu nabavljeni po jednoj, a isporučeni po tri puta većoj cijeni, prenosi Srna.

Nabavna cijena respiratora bila je 59.500 eura, bez troškova uvoza, špedicija i transporta do samog odredišta, dok je prodajna cijena bila 134.455 KM, jer su plaćene uvozna špedicija i manipulativni troškovi, priopćili su iz “Medietika”.

Međutim, u tom priopćenju, očigledna je velika nelogičnost: U izvještaju poduzeća “Medietik” navedeno je da je cijena jednog respiratora bila 59.500 eura, a prema izvještaju Agencije za lijekove BiH cijena jednog respiratora je 59.500 KM.

Zašto se oznaka KM pretvara u euro? Očigledno je riječ o manipulaciji u priopćenju “Medietika”, prenosi BNTV.

Naime, iz izvještaja Agencije za lijekove BiH od 14. svibnja 2020. vidi se da je “Medietik” nabavio 50 ventilatora koji su plaćeni 2.975.000 KM.

Jednostavna računica nas dovede do zaključka da je jedan ventilator koštao 59.500 KM, a ne eura.

Zašto se u priopćenju “Medietika” službena valuta BiH mijenja u euro, odgovor se nameće sam – da se na papiru umanji profit pojedinaca i tvrtki.

U dokumentu Agencije za lijekove BiH koji posjeduje BN TV jasno se vidi da je 50 respiratora plaćeno 2.975.000 KM, što po jednom respiratoru iznosi 59.500 KM, a ne eura, kako je navedeno u priopćenja “Medietika”.

Takođe, BN TV je u posjedu i ugovora između “Medietika” i Fonda zdravstvenog osiguranja, gdje se ugovorena cijena uvećava više od dvostruko – za punih 3.747.756 KM bez PDV, tako da cijena jednog respiratora skače s 59.500 KM na 134.455 KM.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.