Muškarci liju “krokodilske suze”, ali zato žene češće plaču

Muškarci kada plaču imaju znatno veće suze u odnosu na žene, iako žene plaču češće.

Plačete bez razmišljanja o prirodi suza i njihovim osobinama. A trebali bi, s obzirom na to da postoje tri vrste, u ovisnosti od njihove svrhe.Na učestalost plakanja utječe stres, suze naviru na oči i u trenucima umora i neispavanosti. Osim bazalnih suza za zaštitu očiju, javljaju se i refleksne i emocionalne, prenose Nezavisne novine.

Bazalne, refleksne i emocionalne suze

Bazalne suze služe za zaštitu očiju i stalno su prisutne. Refleksne se javljaju kao odgovor na tjelesne iritacije, kao u slučaju sjeckanja crnog luka, upadanja mrvica u oko, dima, nečeg ljutog. Emocionalne se javljaju u trenucima tuge i radosti.

Znanstvenici sa Sveučilišta Pennsylvania naveli su nekoliko karakterističnih razloga za plač:

Ustanovljeno je kako stres utječe na učestalost plakanja, točnije tjeskoba koju određena osoba u tim trenucima osjeća. Učestalo plakanje može biti i znak depresije, koja se najčešće prepoznaje po gubitku energije i apetita, poremećaju raspoloženja i osjećaju tuge.

Kromosomi X su razlog zašto žene češće plaču u odnosu na muškarce.

S druge strane, muške suze su krupnije od ženskih, zbog čega pripadnicama nježnijeg spola treba manja količina suza da bi potekle niz obraze. Baš zbog toga što su krupnije, muškarcu je lakše nego ženi obrisati ih ili prikriti.

Suze naviru na oči i u trenucima umora i neispavanosti. Osobe koje u prosjeku spavaju između četiri i pet sati s vremenom postaju tužnije i razdražljivije, pa lako briznu u plač, čak i kada naizgled ne postoji konkretan razlog za takvu vrstu emocionalnog pražnjenja.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.