Muškarac koji je umro u vozilu hitne pomoći bio pozitivan na koronavirus

Muškarac iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja, koji je preminuo u vozilu Hitne pomoći, bio je pozitivan na koronavirus, potvrdio je u ponedjeljak novinarima u Travniku direktor Zavoda za javno zdravstvo Srednjobosanske županije (SBŽ) Sead Karakaš.

Muškarac rođen 1954. godine primljen je u službu Hitne pomoći u Gornjem Vakufu/Uskoplju te je preminuo na putu prema Bolnici u Travniku.

Imali smo osjećaj da bi ga trebalo testirati, to smo i uradili, te smo dobili pozitivan nalaz. On nije imao epidemiološki pozitivnu anketu, nije bio u samoizolaciji, niti je imao potvrđene kontakte s nekim tko je pozitivan na koronavirus. Na nama je da istražujemo koji je to nulti slučaj od kojeg se on zarazio i koji su eventualni kontakti, kazao je Karakaš novinarima.

Karakaš je naglasio da je iz Srednjobosanske županije u nedjelju poslano 15 uzoraka na testiranje u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) te da su dva bila pozitivna.

Drugi slučaj zaraze koronavirusom potvrđen je u Novom Travniku, a radi se o osobi koja je povezana s klasterom Tuzla.

Uz dva nova slučaja zaraze koronavirusom u SBŽ-u, pozitivan test ranije je imao muškarac iz Novog Travnika, koji je 11. ožujka sudjelovao na proslavi u kompaniji Igman u Konjicu.

Ovo je bio sedmi potvrđeni smrtni slučaj u BiH dok je ubrzo u Mostaru potvrđen i osmi smrtni slučaj.

Koronavirus: Prati najnovije vijesti iz minute u minutu!


(Fena)