Murali za heroje: Hercegovina se zahvalila najvećim sinovima – Jabuka.tv

Murali za heroje: Hercegovina se zahvalila najvećim sinovima

U utorak su dovršeni veličanstveni murali posvećeni herojima Blagi Zadri i Slobodanu Praljku, koje su dvojica umjetnika proteklih dana izvodili na Mjesnom domu Mjesne zajednice Ledinac u Općini Grude te u neposrednoj blizini ovoga objekta.

Unatoč ranijim navodima pojedinih medija koji su ovo djelo povezali s političkim strujama i vlašću Općine Grude, ovaj projekt pokrenut je na inicijativu mladih Mjesne zajednice Ledinac, koji su naišli na podršku mještana i sponzora, a puno im je pomogla i ledinačka dijaspora i iseljeništvo.

Ideja se javila početkom godine, a nakon višednevnoga slikanja projekt je zaključen u utorak u večernjim satima.

Zasluga za ovaj projekt pripada svim mladima. To je njihova ideja, proizašla iz uvjerenja i bez ikakvih političkih poruka, izjavili su za portal Jabuka.tv iz MZ Ledinac.

Murali su prikazani na tri zida. Na jednom zidu prikazani su motivi vezani uz Blagu Zadru, s jedne strane motivi Ledinca, crkve, stećka koji datira iz 13. stoljeća, rodna kuća spomenutoga heroja i duhan, dok su s druge strane prikazani motivi vezani uz Vukovar – poznati Vodotoranj, Trpinjska cesta i tenk – mjesto njegova stradanja.

Motivi iz ledinačkoga kraja Blagu Zadru vežu s rodnim krajem

Na drugom zidu prikazan je preminuli general Slobodan Praljak, kojega prate njegove riječi izrečene sucima u Haagu: “Suci, Slobodan Praljak nije ratni zločinac. S prijezirom odbacujemo vašu presudu!”, a u potpisu stoji “D. Mamići”.

Na trećem zidu prikazana je 20-metarska zastava Hrvatske zajednice Herceg-Bosne i hrvatskoga naroda u BiH.

Cilj ovoga projekta je sačuvati heroje od zaborava, a mladi iz mjesne zajednice aktivno su pratili njegovu izvedbu i na kraju nisu krili zadovoljstvo.

Cilj ovoga projekta je sačuvati heroje od zaborava

Blago Zadro – jedan od najvećih ratnika

Na zidu Mjesnoga doma Mjesne zajednice Ledinac naslikan je jedan od najvećih murala uopće s motivom Blage Zadre, koji je rođen u Ledincu, tu je živio do 10. godine, a cijeloga života on i njegova obitelj bili su snažno vezani za rodni kraj.

Blago Zadro jedan je od najvećih i najpoznatijih heroja Domovinskoga rata i obrane Vukovara, prvi hrvatski general-bojnik čije je ime upisano u temelje borbe Hrvata za slobodu.

Rođen je u Donjim Mamićima – Ledincu 31. ožujka 1944., a kao desetogodišnjak je s obitelji iz rodne Hercegovine doselio u Borovo Naselje. Tu je završio školu, zaposlio se u tvornici “Borovo” i osnovao obitelj. Početkom demokratskih promjena i Domovinskoga rata, aktivno se uključio u organiziranje obrane pred nastupajućom velikosrpskom agresijom.

Blago Zadro poginuo je 1991. braneći Vukovar

Zbog izuzetnih organizacijskih sposobnosti i hrabrosti, po izbijanju najveće i najkrvavije bitke Domovinskoga rata, Bitke za Vukovar, preuzeo je zapovijedanje obranom čitava Borova Naselja. Iako nije bio vojno školovan, kao zapovjednik 3. bojne legendarne 204. vukovarske brigade pokazao se izvrsnim organizatorom obrane Borova Naselja.

Pod njegovim vodstvom na Trpinjskoj cesti, koja je zbog toga i dobila naziv “Groblje tenkova“, zaustavljena je oklopna sila JNA i uništeno na desetke srpskih tenkova i oklopnih transportera. Bio je hrabar i odlučan, zapovjednik koji je u borbu kretao prvi i o kojemu suborci imaju samo riječi hvale.

Prvi u napadu, zadnji u povlačenju. Kad je on poginuo, naš zapovjednik, kola su krenula nizbrdo. Legenda!, samo su neke od riječi posvećenih heroju Blagi Zadri.

Poginuo je 16. listopada 1991. godine blizu Trpinjske ceste, u Kupskoj ulici nedaleko od željezničke pruge, pokošen rafalom iz puškostrojnice dok je junački vodio svoje suborce u akciju. Navodno je prije toga rekao: Sine, pancirku ne nose moji vojnici pa neću ni ja.

Blago Zadro pokopan je na vukovarskom Novom groblju 16. listopada 1998. godine, nakon što su njegovi posmrtni ostaci ekshumirani u ljeto 1998. godine zajedno s 937 žrtava iz masovne grobnice na vukovarskome Novom groblju.

Njegov sin Robert, koji je poslije oca poginuo u borbama kod Kupresa, godinu dana potom identificiran je iz zajedničke grobnice u Zagrebu nakon što je godinama njegova sudbina bila nepoznata. Otac i sin Zadro počivaju na vukovarskom Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskoga rata, u Aleji hrvatskih branitelja.

Na današnji dan poginuo Robert Zadro, heroj Domovinskoga rata

(www.jabuka.tv)


10 komentara

 • Svaka čast Grude ..Zavidimo vam i na ovome u Ledincu ali i na uređenju Doma..vidim da radite i na Medovićima dom..Rasvjeta cjelih Gruda i svih naselja je za svaku pohvalu Smeće se uredno odvozi,krpaju se rupe po putu.Dođite u naš grad Široki pa nećete vidjet ništa od toga..Svi domovi su ruglo i čak opasni za život posebno djece,rasvjete po selima skoro nigdje,smeća na svakom koraku,rupa na rupi..Bože nas sačuvaj..ali mi smo glavni,najglavniji..mi smo centar svita..ama mi smo jad..Ono zavidim je pozitivno i stvarno netko ima glavu i uveo je red a ovamo netko ima glavurdu..i pojma nema ni o čemu.

 • braca su se borili za bolje sutra nasoj djeci i ginuli a sada nam djeca bjeze trbuhom za kruhom BOZE STA JE OVO SUTONA ZAVLADALA

 • hdz-ovci probali isprostituirat sliku i objavili na svom portalu vijest, iako su izvođači zamolili medije da ne objavljuju dok ne bude gotovo.

 • Narod koji ne cijeni i ne drži do svojih heroja, nema budućnost !!!
  Ledinčani su s ovim činom pokazali da su primjer svima, zato kopirajmo svi to,
  a poruka mostarcima, trebate se ustati i preko cijele Kosače naslikati mural Praljka,
  jer da nije bilo njega, Jelića i takvih, ne bi danas bilo niti Mostara !!!
  Svaka čast za Ledinac !!!
  BRAVO !!!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.