MUP ŽZH u godinu dana uštedio više od 500.000 KM

Ministar unutarnjih poslova Županije Zapadnohercegovačke Zdravko Boras u razgovoru za Večernji list govori o situaciji kakvu je zatekao dolaskom u ovo ministarstvo, velikim uštedama koje su napravljene u protekloj godini dana, imenovanju novog Neovisnog odbora za izbor i revizije.

Boras se osvrnuo i na natječaj za prijem kadeta, koji bi uskoro trebao biti priveden kraju, te najavio raspisivanje još jednog natječaja do kraja ove godine.

Godina je dana iza vas , kakvo ste stanje zatekli u MUP-u i što ste sve napravili po pitanju uvođenja reda u ovo ministarstvo?

”Nakon što sam stupio na mjesto ministra, ostao sam neugodno iznenađen zatečenim stanjem. Zatekao sam veliki dug koji Ministarstvo ima prema dobavljačima, kao i prema Zavodu za mirovinsko osiguranje po osnovi neuplaćenih doprinosa za sve djelatnike i neuplaćenog beneficiranog staža za policijske službenike. Nadalje, Ministarstvo je bilo kadrovski nepopunjeno, a uz to, bila je očigledna velika radna nedisciplina djelatnika.
Kako bih sanirao stanje, odmah sam naložio niz mjera u cilju racionalizacije poslovanja, zahvaljujući čemu smo ostvarili velike uštede.

Nadalje, organizacijom službe u skladu sa zakonom i kolektivnim ugovorom znatno smo smanjili broj prekovremenih sati policijskim službenicima. Uveli smo sustav elektroničke kontrole radnog vremena djelatnika Ministarstva, a tom i drugim mjerama eliminirali smo radnu nedisciplinu.

Raspisali smo natječaj za prijem 35 policijskih službenika, kao i natječaj za prijem tri državna službenika i dva namještenika. Na moj prijedlog, Vlada je raspisala natječaj za nabavu motornih vozila za potrebe policije, izradili smo niz zakona i podzakonskih akata iz oblasti unutarnjih poslova”.

Iz proračuna za 2015. vidljivo je kako ste napravili veliku racionalizaciju u ovom Ministarstvu. Koliko ste novca uštedjeli u godinu dana i na koji način?

”U odnosu na godinu ranije uštedjeli smo više od 500.000 KM, a te uštede postigli smo odabirom najpovoljnijih ponuđača transparentno provedenim javnim nabavama te uvođenjem dodatnih kontrola i reda u svaki sektor ovoga ministarstva. Racionalizirali smo troškove prijevoza i goriva, kao i telefonskih usluga i interneta. Značajnu uštedu ostvarili smo i na plaćama zbog bolje organizacije rada i ukidanja prekovremenih sati, odnosno davanjem slobodnih dana policijskim službenicima koji su radili prekovremeno, što je u skladu s odredbama kolektivnog ugovora”.

Koliko su iznosila dugovanja ovog ministarstva na datum 31. prosinca 2014.? O kakvoj je vrsti dugovanja riječ?

”Dugovanja saniramo, ali su ona još uvijek velika, a odnose se na neplaćene doprinose iz prethodnih godina, neplaćene doprinose za beneficirani radni staž i neplaćene račune za robe i usluge”

Izmiruju li se obveze za doprinose djelatnicima u vašem mandatu?

”Da. Vlada u kojoj sam ministar od prvoga dana svoga mandata izmiruje sve obveze prema djelatnicima”.

U tijeku je natječaj za 35 policijskih kadeta. U kojoj je fazi ovaj natječaj i kad se očekuje početak školovanja polaznika?


”Natječaj za prijem 35 policijskih službenika, od kojih je 30 za čin policajca i 5 za čin mlađeg inspektora, je u završnoj fazi. Povjerenstvo za izbor je odabralo kandidate s najboljim uspjehom na prethodnim testiranjima, te je formirana lista kandidata koja nije konačna. U tijeku je rok za žalbu. Nakon toga se pristupa sigurnosnim provjerama kandidata s liste, a provjere će izvršiti Državna agencija za istrage i zaštitu. Kandidati koji zadovolje sigurnosne provjere upućuju se u Agenciju za školovanje policijskih kadrova. O točnom datumu početka obuke kadeta u ovom trenutku precizno se ne možemo govoriti zbog toga što početak obuke ovisi o vremenu potrebnom za provjeru od SIPA-e.

Ovime demantiramo određene medije koji obmanjuju javnost širenjem dezinformacije o poništavanju natječaja. Unatoč željama onih koji priželjkuju anarhiju, kao i njihovih sponzora iz medijskih i političkih središta moći, natječaj će se provesti do kraja. Ponosan sam što mogu reći kako sam prvi ministar unutarnjih poslova ŽZH-a koji je proveo javni natječaj za prijem policijskih službenika u ovolikom broju”.

Je li u planu još jedan ovakav natječaj u ovoj godini?

”Da. Zbog propusta u procesu planiranja proteklih godina, Ministarstvo unutarnjih poslova ŽZH našlo se u situaciji da nam nedostaje oko 70 policijskih službenika tako da već ove godine namjeravamo raspisati novi javni oglas za prijem oko 35 kandidata za pohađanje temeljne policijske obuke. Svi kandidati koji nisu zadovoljili visoke kriterije na natječaju, koji još uvijek traje, imat će priliku prijaviti se na novi natječaj, a u međuvremenu trebaju poraditi na sebi kako bi otklonili razloge zbog kojih su eliminirani iz natječajne procedure”.

Budući da se MUP jača kadrovski, je li u planu nabava opreme i koje?

”Prošle godine smo za policijske službenike kupili ljetne odore, a u tijeku je isporuka zimskih. Također, kupili smo i specijalističku opremu koja je nužna za normalan rad Kriminalističko-obavještajnog odjela. Zatim, opremili smo pet tzv. soba za razgovor odnosno jedan ured u Ministarstvu i po jedan ured u svim Policijskim upravama uređajima za audiovizualno snimanje iskaza svjedoka i osumnjičenih. Na taj način smo ispoštovali najviše europske standarde s obzirom na to da smo uklonili i najmanju mogućnost kršenja ljudskih prava osumnjičenika”.

Kakav je status v. d. ravnatelja policije?

”Dolaskom na mjesto ministra utvrdio sam da Neovisni odbor za imenovanja i revizije nije radio u skladu sa zakonom i svojim ovlastima, između ostaloga, nije raspisao natječaj za mjesto ravnatelja policije zbog čega je Vlada imenovala v. d. ravnatelja policije. Na to mjesto imenovan je Milenko Madunović, dotadašnji načelnik Odjela uniformirane policije MUP-a.

Dana 12. siječnja 2016. Neovisni odbor je donio odluku o razrješenju v. d. ravnatelja policije Milenka Madunovića i odluku o imenovanju v. d. ravnatelja policije Pave Šoljića. Dakle, ni tada Neovisni odbor nije pokrenuo redovitu proceduru, odnosno nije raspisao javni natječaj za izbor ravnatelja policije, nego je donio odluku mimo svojih ovlasti.

Vlada je na svojoj posljednjoj sjednici stavila izvan snage navedene odluke Neovisnog odbora, a Skupština je, na sjednici održanoj u ponedjeljak, donijela odluku o razrješenju Neovisnog odbora te zaključak da se u što kraćem roku raspiše natječaj za izbor novog Neovisnog odbora koji će, u skladu sa svojim ovlastima, pokrenuti proceduru za izbor ravnatelja policije.

Kakva je sigurnosna situacija u ŽZH-u?

”Stanje sigurnosni u ŽZH-u je dobro, na žalost pojedinih lokalnih dušobrižnika i njihovih nekoliko stotina kilometara udaljenih mentora. Kako je sigurnosna situacija povoljna potvrđuju svi statistički pokazatelji, iz kojih je vidljivo postojanje višegodišnjih pozitivnih trendova, kako po pitanju sigurnosti prometa tako i po pitanju kriminala i javnog reda i mira.

Ali o tome svjedoči i usporedba s drugim dijelovima BiH. Za razliku od pojedinih središta, iz kojih dolazi najviše kritika na račun naše županije, kod nas gotovo da i nema nasilnih zločina, nemamo zločina iz mržnje, nemamo maloljetničke delinkvencije itd.

Svatko može, bez obzira na spol, nacionalnu, vjersku ili rasnu pripadnost, doći u ŽZH bez straha da će mu se nešto dogoditi. Volio bih da mi netko kaže u kojim je još dijelovim BiH slična situacija. U najvećoj mjeri to možemo zahvaliti dobrom preventivnom i represivnom radu policije.

Podsjetit ću vas da nekoliko kriminalaca teškog formata s područja naše županije izdržava višegodišnje zatvorske kazne, a u trenutku dok razgovaramo devet osoba osumnjičenih za izvršenje raznih kaznenih djela nalazi se u pritvoru, što govori o dobrom radu policije, ali i Županijskog tužiteljstva.

ŽZH je među pet županija koje nisu potpisale sporazum o međusobnom pružanju pomoći i kooperativnoj suradnji u kriznim situacijama s FUP-om. Zašto? Što potpisivanje ovog sporazuma dopušta Federalnoj upravi policije?

”Želim reći kako sam osobno, kao i ovo Ministarstvo, opredijeljen za suradnju. O tome svjedoči činjenica da smo dali suglasnost na predloženi prijedlog sporazuma s Europolom i Interpolom, a u pripremi je sporazum o međusobnoj suradnji i sa SIPA-om. S FUP-om takav sporazum nismo potpisali zato što FUP na više načina, pa i preko tog sporazuma, pokušava izvršiti tihi preustroj sigurnosno-policijskih struktura u FBiH, na način da se županijskim MUP-ovima oduzmu neke ingerencije za koje je Ustavom i zakonima propisano da se nalaze u isključivoj nadležnosti županija”.

Već neko vrijeme ste vi, ali i MUP  ŽZH, predmet priloga određenih medija iz Sarajeva. Smatrate li to, možda, nekom vrstom pritiska kako biste popustili i potpisali spomenuti sporazum s FUP-om?

”Tu mogućnost ne isključujem, a mnogi bi rekli da je ona više nego očita. Zanimljivo je kako se čelnim ljudima MUP-a kroz određene lokalne medije posljednjih dana bavi i osoba koja je predmet kriminalističke istrage koju je provelo ovo ministarstvo i čija je supruga u višegodišnjem sudskom sporu s ovim ministarstvom, zbog čega se stječe dojam da se upravo posredstvom medija želi izvršiti pritisak na policiju, Županijsko tužiteljstvo, kao i na sudove, kako bi donijeli odluke koje toj osobi idu u prilog”.

Kakva je suradnja MUP-a ŽZH-a s ostalim policijskim i sigurnosnim agencijama u FBiH i BIH?

”Na operativnoj razini, suradnja sa svim policijskim i sigurnosnim agencijama u BiH, uključujući i Federalnu upravu policije, je izvrsna. Jedini problem koji postoji jest onaj na strateškoj razini, a izvor tog problema je u pokušaju derogiranja Ustavom i zakonima zajamčenih ovlasti ovog ministarstva”.

(Večernji list)19 komentara

 • Gospodo bilo bi pametno da ne štedite na bezvezarijama nego da se bolje opremite ,osposobite i da budete spremni kad zatreba. Osim toga ,bilo bi dobro da vam policajci znaju prometna pravila ,recimo u kružnom toku.Svi građani su svjedoci da ne znaju dati žmigavac nikada kad treba ili im ti isti žmigavci ne rade u službenim vozilima.Kako će se onda ponašati obični građani?

 • po ovoj izjavi o uštedama se da zaključiti da je onda do sada sve bio čisti kriminal u policiji,pa bi onda bilo po zakonu da tužiteljstvo provede istragu o dosadašnjem utrošku novca

 • A debeljko ,kako bi bilo da obiđeš na Privalju raskrižje na izlazu tj.uključivanju vozila na cestu za Grude gdje je postavljen ogromni reklamni pano s reklamom “NIKAD NIJE KASNO” OD KOJEGA SE NE MOŽE NORMALNO UKLJUČITI U PROMET.Iako si upoznat s tim problemom koji je gore duže od 3 godine i zbog kojeg će neko kad- tad glavu izgubit .Nemoj štedit boga ti ,nego radi svoj posao.I samo da znaš, kad se dogodi nesreća zbog tog panoa da ćeš odgovarat zbog ne poduzimanja radnji koje si dužan bio poduzeti a bio si upoznat s tim već duže vremena i o tome postoje dokazi.

 • svi znaju sta se radi u mup u i vezano za natjecaj nadam se da nasi ljudi prate i neke druge portalr npr.ljubuski sve su otkrili a tko jos cita Covicevo glasilo V.list

 • Bože sačuvaj ,koliko zlobe. Pa ima li barem jedan normalan komentator (dežurni pametnjaković)koji će reći tim ljudima u Mup-u da pošteno rade svoj posao, da se trude i upiru koliko mogu, u ovoj teškoj ekonomskoj situaciji,držati miri održavatired i sigurnost.
  Svaki dežurni pametnjaković zna da su svi lopovi, vjerovali ili ne čak i u policiji!
  Pa ,ako su lopovi u policiji ,zapitajte se kakvi ste tek onda vi koji niste u policiji tek lopovi i probisvjeti. Ako nemate ništa pametno reći ni komentirati ,onda bolje zašutite ili bit ću malo namjerno grub -odjebite.

  • Što je pjesnik htio reći?
   Ne vidim ništa loše u tome da ljudi komentiraju stvari onako kako ih vide. A vide ih onakvima kakve su. A ako je netko ne zadovoljan nečijim radom- pa tako i radom i ponašanjem MUP-a dobro je na to ukazati ,jer će se onda nešto i poduzeti.Inače, će si umislit da su savršeni.Dakle šta je smisao tvog komentara ni ti ne znaš.Zar je loše što građani ukazuju na propuste ,tipa onog gore panoa, koji je trebalo ukloniti isti dan kad je postavljen.Eee moj poslušniče samo ti slušaj i šuti.

  • Svi su lopovi i krimosi,imaju kriminalce u pravnoj i krim sluzbi koji su zavrsili neke skole stanujuci u mostaru po otetim stanovima,a tek oni sa kupljenim diplomama da ne pricamo.

 • Ministra kao covjeka znam,radi sigurno posteno al je na njega toliki mobing od strane lokalnog kredit duznika.novinara ljub info.da je to prevrsilo svaku mjeru.Svaki dan po dva clanka o ministru jer mu je taj zenu upregnuo da mora radit do tad je u mup dolazila kad je htjela.

 • Sa svim se slažemo što je navedeni iskazao kroz ovaj razgovor.takodjer se slažemo i svi mi da,nastoje centralizirati taj sustav ali se ne slažemo o uštedi novca a kasnite sa uplatama doprinosa poreza i ostalih davanja što mi privatnici moramo platiti znači mi moramo i bloriaju nas odmah svi državni aparati u vezi sa neuplatom a VI ne plaćate i možete što hocete….kad bude za sve jednaki možete slobodno reći da je ovaj kanton županije zovite ga kako hoćete sigurna jer ako nekome ne date po zakonu a drugome date po zakonu što je to nego nesigurnost u sustav zato prvo očistite svoje redove od iznimno školovanih i podobnih pa idemo dalje…..a ovi nek objavljuje što hoće sa Sarajevo fata TV ionako im nećemo platiti pretplatu jer ćemo imati svoj rvackome kanal na čistome rvackome jeziku…hvaljen Isus a sada idemo molitva vjernika vjerovanje…….

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.