MUP ŽZH provodi pojačane ljetne kontrole u prometu

Uprava policije MUP-a ŽZH je zavela Županijsku akciju pojačane kontrole prometa pod nazivom “LJETO 2020“ koja će trajati od 21.lipnja do 21.rujna 2020.godine u cilju pojačane aktivnosti uniformirane policije na prometnicama.

Cilj je preventivno djelovati na sve vozače sudionike u prometu, smanjio broj prometnih prekršaja, kao i potaklo na poštivanje prometnih propisa, ukazalo na važnost tehničke ispravnosti vozila, korištenja sigurnosnog pojasa tijekom vožnje, te ukazalo vozačima da “provjere retrovizore” prije poduzimanja određenih radnji u prometu, a prekršitelje i ponavljače u činjenju prometnih prekršaja sankcionirati sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama u ŽZH i drugim pravnim propisima.

Dolaskom ljeta povećava se broj sudionika u prometu, posebno pješaka, vozača bicikla, mopeda i motocikla, koji žele iskoristiti blagodati vremenskih prilika. Kako bi se ovim skupinama sudionika u prometu, kod kojih u slučajevima prometnih nesreća nastaju teške posljedice, posvetila veća pozornost od strane drugih vozača motornih vozila, potrebno je vozačima ukazati na to da su pješaci, vozači bicikla, mopeda i motocikla, iako najugroženiji, ravnopravni sudionici u prometu.

Tijekom prvih pet mjeseci 2020. godine, zbog izvanredne situacije izazvane epidemiološkom krizom (COVID-19), ova Uprava policije je manjim obimom provodila kontrolu i nadzor prometa na cestama jer su policijski službenici bili zauzeti sa drugim prioritetnim zadaćama (obilazak osoba u izolaciji, zabrana kretanja osoba starijih od 65 i mlađih od 18 godina, policijski sat, blokada ulaska i izlaska van mjesta prebivališta…), samim navedenim ograničenjima i manjim kretanjima osoba i vozila došlo je do smanjenja ukupnog broja prometnih nezgoda, ali je došlo do povećanja posljedica u istima u odnosu na prvih pet mjeseci 2019.godine.

U cilju poboljšanja ukupnog stanja sigurnosti prometa na cestama, spriječavanja najtežih prometnih prekršaja, kao i općenito smanjenja broja prometnih nesreća sa teškim posljedicama, potrebno je pristupiti provođenju pojačanih preventivno – represivnih mjera i radnji, sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama u ŽZH i drugim pravnim propisima.

Najčešći uzroci nastanka prometnih nesreća su neprilagođena brzina, a zatim oduzimanje prednosti prolaska, nepropisno pretjecanje i alkohol, kao i korištenje mobilnih telefona prilikom upravljanja vozilima.

Pojačanim mjerama policije očekuje se znatan utjecaj na otklanjanje najčešćih uzroka nastanka prometnih nesreća te smanjenje štetnih posljedica čime će se povećati sigurnost svih sudionika u prometu.

Policijski službenici će za vrijeme trajanja akcije koristiti svu raspoloživu opremu potrebnu za rad, a posebno mjerače alkohola u dahu i uređaje za mjerenje brzine, kako bi se ostvario cilj akcije, priopćeno je iz MUP-a ŽZH.

(www.jabuka.tv)


11 komentara

  • “sankcionirati sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama u ŽZH” – prvo sebe sankcionirajte jer se ne pridržavate Ustava i zakona. Kako možete uopće primjenjivati županijski zakon???

  • Cilje je naplatiti kaznu, a ne upozoriti vozače….
    Sram vas bilo postavili se kamera ne izvoz samo da kaznjavate svoje ljude

    • Negdje u grmlju ćući iza radara i naplaćuju kazne svima koji voze između 60 i 70, umjesto da sa inspekcijama uvedu malo reda u ugostitekjske objekte gdje nema nikakvog reda po pitanju socijalne distance a da ne govorim o ne nošenju maski

  • Može li neko reći imaju li pravo naplatiti kaznu zbog prekoračenja brzine ako nema prometni znak koji nas upozorava na radarsku kontrolu. Svakako sam za red u prometu.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.