MUP ŽZH proveo kampanju ”Stop nasilju u obitelji” u Ljubuškom i Širokom Brijegu – Jabuka.tv

MUP ŽZH proveo kampanju ”Stop nasilju u obitelji” u Ljubuškom i Širokom Brijegu

Policijski službenici MUP-a Županije Zapadnohercegovačke, u suradnji s ICITAP-om, u Ljubuškom i u Širokom Brijegu proveli su javnu informativnu kampanju pod nazivom „Stop nasilju u obitelji“.

Tijekom kampanje policijski službenici i djelatnici ICITAP-a građanima su podijelili promotivne letke kojima žele građane senzibilizirati na probleme nasilja u obitelji.

Inače, reformom kaznenog zakonodavstva iz 2003. godine uvedeno je novo, zasebno kazneno djelo Nasilje u obitelji (čl. 222. KZ-a FBiH) a ovim člankom zapriječena je novčana kazna ili kazna zatvora do jedne godine za onog tko “nasiljem, drskim ili bezobzirnim ponašanjem ugrožava mir, tjelesnu cjelovitost ili duševno zdravlje člana svoje obitelji”.

kampanja-ljubuski.jpg

Nadalje, u travnju 2005. godine donesen je Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji FBiH; u ožujku 2012. godine potpisan je Protokol o postupanju u slučaju nasilja u obitelji u Županiji Zapadnohercegovačkoj, a u veljači 2013. godine glavna županijska tužiteljica i policijski komesar potpisali su Smjernice o postupanju i suradnji policije i Tužiteljstva u informiranju javnosti.

Navedenim propisima stvoren je zakonski okvir za uspješnu borbu protiv nasilja u obitelji a kampanjama, poput ove koju održavamo, nastojimo senzibilizirati građane da shvate da je nasilje u obitelji problem cijelog društva, a ne samo problem one obitelji u kojoj se događa.

(www.jabuka.tv)


32 komentara

 • Zasto ne uradite javnu kampanju na temu nasilje nad pucanstvom. Zar nevidite sta se radi po opcinama i zupanijama. Ko ima pare dobio je sve a ko nema nista. Vlast vec godinama siluje narod, privatizira firme kako hoce radi sto hoce. Imenuje i skida nadzorne odbore kako zeli. Drzavne firme koristi za osobne potrebe. Zar to nije nasilje nad pucanstvom. Ali sad je pitanje nad pitanjima ko smije dirnut u osinjak.

 • provjereno neki gradovi su radili ankete na tu temu i u svakoj anketi ispadne najveći postotak da žene izazovu sukob, šta onda ispada da svijet laže sam sebe.inače sam za zaštitu žena koje nisu krive, a za one što provjereno znam da jesu (nažalost ima ih mnogo) nebi ih tukao već bi ih kontrolirao kod psihoterapeuta

 • Tebi treba psihoterapija čuj ako je žena kriva? Zašto budala isfrustrirana nije mu po volji pa ako ga žena pogleda popriko ubije boga u njoj. Neka nađu sebi ravnog i mlati ne ženu.

 • Zna dobro svak ko se nasao u nevolji da od ovog nista samo da se nesto prica.
  Nasilnici i policija su ko prst i nokat imaju iste prijatelje pa vi pricajte onom ko ne zna sramota!

 • što nam rade u gruntovnici
  fiktivno našu zemlju prepisuju podobnima
  sada uknjižavaju u 1986 god naprave neki ugovor
  ko fol u1972 MIRO KRALJEVIČ SA SVOJIM PEĆATOM
  OVJERTI a pećat SDK i sada nosa i koristi JOZO MUSA
  KOJI OVJERI UPLATNICUna koju god godinu želiš
  KATASTAR to sve prati fiktivnim kopijama
  preko 1200 parcela su na ovaj naćin uknjižili u 1986 god
  ovo je poznato i presjedniku općine i presjedniku suda
  i tužiteljstvu

  • ma to su sve guposti ja sam gledao neki fim i prvo sam misio da neka staraija teta tuče nekog striku jer ga je svladala i zajahala onda sam vidio kako nju striko prevrnu i čak je na teti pravio tako brze sklekove bilo mi je žao tete pa sam prebacio neki drugi pogam

 • Moze se stati svakom nasilniku u kraj ali je to duga borba. U toj borbi ste sami. Kada se borite svi njegovi vas mrze jer ste vi prouzrokovali da se on tako ponasa, koja majka ce potvrditi da joj je sin kreten. Ali moze se. I mora se radi sebe i djece koja to gledaju. Problem je sto se zene povuku radi straha a on tada postaje jos nasilniji. Ima vise nasilja u obiteljima nego dobra.

 • MNISAM ZA NASUILJE ALI MISLIM DA SU I ZENE UZELE SEBI MNOGO ZA PRAVO. TREBA IM DATI SVA PRAVA ALI MORA SE ZNAT I STO SU OBAVEZE JER O TOME NIKO NEPRICA.

 • Komentar pod imenom Mate: Bravo to je pravo pitanje. Mislim da se preba pozabavit pitanjem gruntovnice i opcine, jer javna je stvar sta se tamo radi. Naravno radi se za mocnke i svak suti. Provjerite od 1990 pa do danas sta se sve radilo i muckalo. Ovi iz gruntovnice samo koliko su parcela kupili po opcinskoj cjeni i sad te iste placeve masno prodaju. Mislim da je to pitanje od velike vaznosti.

 • Ima toga i od 1964 .god brat uzme sebi 1/1 da niko godinama nije ni znao a toliko grijeha i boli ,kasnije svugdje kazu tako se slucajno upisalo .
  Nisu tada tajkuni postojali mozda nisu ni svjedoci znali da su nesto potpisali jer je neko sve napisao .
  Uvjek je nasilje bilo oni koji su bili i ovi sada su potpuno isti jos brutalniji .
  Nije samo u obitelji nasilje dobri puk trpi a neko prica pricu.

 • Dali se itko pita kad policija gleda nasilje nad bolesnom osobom i nista ne poduzima uz vapaje ,a nasilje od susjeda sto ste se kasno sjetili i sada isti nose uniforme.

 • Mate otišlo mnogo privatne zemlje tajkunima u ruke uz blagoslov općine, gruntovnice i Suda i naravnmo dva lažna svjedoka i dovođenje vlasnika na Sud i iskorištavanje njegova neznanja šta mu rade??? Vlasnici se i dalje vode u jednom z. K. ulošku i dalje kao vlasnici a gospođe u gruntu otvaraju novi z.k. uložak na tajkuna sve je to uvezano i odvjetnik, i šaranje po zemlji u katastru,što je jako značajno i velika karika u lancu oduzimanja tuđe zemlje . Kažu 400 parcela jako skupih i atraktivnih lokacija. I da li će Sud ili Općina dati odštetu lčjudima kojima su oduzeli zemlju bez pravnog posla?
  Kako ri tajkuni dobiju sve dozvole na tuđoj zemlji?
  Šta svakodnevno rade pojedini odvjetnici i geometri u gruntu. kakve su to edukacije i dogovori?
  I kako vi koji ste saučesnici u tim radnjama i dalje radite isti posao i kako se uopće možete nosti sami sa sobom?Teško vidi se to.
  Mnogi su izgubili svoju dedovinu zbog vas ali i vas će stići božija kazna

 • Odvjetnici su jaka karika koja sve radi naplate svoj rad a pravde nigdje .
  Pojedini su dusu vragu davno dali i unistili ljude smisljeno tako ce i njihova dusa otic.
  Dode jednom sve na naplatu ima Boga Velikoga .

 • Ali ima odvjetnika koji sve mogu,dobro se uvezali u svim institucijama i unaprijed dogovore pobjedu na tuđoj zemlji,ali bome i naplate,u novcu,njivama koje sami proberu..

 • Tresla se brda rodio se Miš, ne Miš nego Mrav. Ako znate pouzdano koje su to osobe zašto ih javno ne prozovete? Nego šutite kao pičkice. Tako štitite one koji radu kriminal sa zemljom (kako sami ovdje pišete) i one koji u braku tuču partnere. Halo probudite se!

 • zene treba samo dobro sevit i bit ce mir u kuci nego vi pustili stomake do koljena nema te kondicje sta ce vase zene nego se sevit s pravim momcima koji mogu da seve kvalitetno

 • Zar policija i druge sluzbe rade primjer je u Mostaru ,nestao mladic majka sama trazi uz obalu neretve u nepoznatom gradu ,hade policijo dajte savjet i ima li netko savjest .
  Pomozite ili savjetujte nesretne ljude ako vas je briga ali ni sami kad izidete na poziv niste nikog zastitili.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.