MUP HNŽ: Vlasniku neosiguranoga vozila kazna zatvora i do tri godine

U posljednje vrijeme uočen je veći broj prekršaja vožnje neregistriranih motornih vozila i bez važeće police osiguranja na području Hercegovačko-neretvanske županije.

Ovim putem MUP HNŽ upoznaje javnost, a pogotovo vozače sudionike u prometu, da je upravljanje neregistriranim vozilom koje sudjeluje u prometnoj nesreći, a nema važeću policu osiguranja nije samo prekršaj već i kazneno djelo, propisano članom 23. Zakona o osiguranju od odgovornosti za motorna vozila i ostale odredbe o obaveznom osiguranju od odgovornosti (Službene novine FBiH, broj 24/05) koji glasi:

”Svaka osoba koja ima u posjedu ili u vlasništvu vozilo u upotrebi u Federaciji BiH, na cestama ili područjima dostupnim javnosti i koji ne pribavi osiguranje od odgovornosti prema trećim osobama, koji proizilazi iz prometnih nesreća, kaznit će se zatvorom od 30 dana do 3 godine”.

PU Mostar – stanica prometne policije, kod obrade Zapisnika o uviđaju evidentiranih prometnih nesreća u situacijama gdje je u nesreći sudjelovalo neosigurano vozilo, protiv vozača tog vozila podnosi se Izvještaj o počinjenom kaznenom djelu nadležnom tužiteljstvu HNŽ. PU Mostar u posljednjih šest godina podnijela je 211 izvješća nadležnom tužiteljstvu, s ovakvim načinom postupanja nastavit će se i dalje u skladu s pozitivnim zakonskim propisima, priopćeno je iz MUP-a HNŽ-a.

(www.jabuka.tv)

21 komentar

Komentiraj: