MUP HNŽ dobio 30 mlađih inspektora

U Agenciji za školovanje i stručno usavršavanje kadrova danas su u čin mlađeg inspektora promovirano 30 kadeta MUP-a HNŽ.

Kadetima, koji su odgovorno pristupili obrazovnom procesu, redovito pohađali nastavu, položili sve ispite, uključujući i završni, certifikate je uručio ravnatelj Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova Marko Vujević koji je, uz čestitke, u uvodnom obraćanju naglasio kako su kadeti izabrali odgovoran i častan posao, prošli zahtjevnu selekciju i uspješno pohađali temeljnu policijsku obuku i tako ispunili sve uvjete za stjecanje čina mlađi inspektor.

Ovo je prekretnica u vašim životima. Tek sad ćete se suočiti s konkretnim zadaćama koje zahtijevaju praktičnu primjenu stečenih znanja, čime ćete jačati operativnost MUP-a i doprinositi sigurnosti, kako županije, tako i cijele BiH. Trebate učiti od starijih kolega, ali i pokazati inovativnost.

Bitno je naglasiti da danas ne prestaje vaše školovanje. Kroz razne vidove stručnih i specijalističkih edukcija radit ćete na usavršavanju svojih kompetencija, što je nužnost imajući u vidu sigurnosne izazove koji se iz dana u dan usložnjavaju, naglasio je Vujević, te na koncu napomenuo da policija mora biti korak ispred u borbi protiv kriminala, da policija samo znanjem može odgovoriti na sigurnosne izazove s ciljem zaštite ljudi i imovine.

Obraćajući se nazočnima na ceremoniji dodjele certifikata, komesar policije MUP-a HNŽ Robert Perić podsjetio je kako je ovo nakon 2017.godine prva kadrovska popuna MUP-a, budući zbog neimenovanja komesara policije nije bilo mogućnosti popune radnih mjesta u razdoblju 2018-2022.godina.

Perić je najavio drugi ciklu procesa popune u redovima policije koncem ljeta, kada će temeljnu obuku završiti kadeti koji se za čin policajca školuju na Policijskoj akademiji u Sarajevu.

Obuka ove generacije rezultat je dobre suradnje s AEPTM. U pitanju je obrazovna ustanova koja, uz kvalitetno nastavno osoblje, pruža izvrsne uvjete za školovanje i sukladno suvremenim trendovima u izvođenju nastave povezuju teoriju i praksu, kroz angažman vanjskih suradnika, u ovom slučaju naših policijskih službenika u izvođenju nastavnog procesa. Prema informacijama kompetentnih osoba, uključenih u obuku ove generacije, radi se o generaciji s velikim potencijalom za daljnji profesionalni razvoj, što Uprava policije MUP-a HNŽ očekuje u budućnosti, kazao je komesar Perić dodajući da je vrijeme u kojem živimo i radimo puno izazova, posebno u području sigurnosti, te da mnogi vanjski i unutarnji faktori utječu na stanje sigurnosti u HNŽ.

Vi ste budućnost naše institucije. Zbog toga morate raditi na sebi. Nemate pravo na pogreške, morate se konstantno educirati i usavršavati. Odgovornost, poštenje i stručnost neka vam budu na prvom mjestu u vašem profesionalnom životu i radu. U izvršavanju policijskih poslova, kolegijalnost i međusobna potpora nužni su za njihovu uspješnu realizaciju. Pomažite jedni drugima, razmjenjujte iskustva, a Uprava policije će sa svoje strane i u granicama svojih mogućnosti osigurati odgovarajuće radne uvjete i jačati i vaš i naš radno-pravni položaj, zaključio je Perić.

Biranim riječima kadete je danas pozdravio i ministar unutarnjih poslova HNŽ-a Marijo Marić.

Vi ste obrazovani, mladi ljudi, dovoljno zreli u donošenju odluke o životnom opredjeljenju zvanja i zanimanja. Vi ste osjetili poziv i to je suštinska razlika koja će vas sutra svrstati u najizvrsnije žitelje i profesionalce u službi naše županije. Za mene je policajac oduvijek bio simbol hrabrosti, časti i integriteta. U ovim učionicama ste stekli osnovna znanja. Tu je posijano sjeme za ono što ćete sutra na terenu trebati, u operativnom radu koji je najbolji učitelj. U pozadini svega su prisega i etički kodeks prema kojima trebate živjeti. To je ono što vam ne ostavlja nikakav prostor za bilo kakve dvojbe osim one za učinkovito djelovanje. I tu će se pokazati zašto ste odabrali ovaj poziv,  kazao je ministar Marić koji je također govorio o aktualnom, vrlo izazovnom razdoblju za MUP HNŽ, ponajviše zbog nedostatka kadrova.

Međutim, brojnost policajaca često ne znači i efikasnost. Zato je neophodno konstantno usavršavanje i zato vas s ovoga mjesta pozivam, imam pravo, obvezu i mandat, na ništa manje od izvrsnosti.

Opći uspjeh ovih generacija kadeta je odličan, a Nastavničko vijeće Agencije je kadetom generacije proglasilo Faruka Marića.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.