MUP HNŽ-a se oglasio o radnom odnosu 80 djelatnika za koje su pojavile tvrdnje da rade neovlašteno

MUP HNŽ-a se oglasio priopćenjem povodom informacije koja se pojavila u medijima kako u njihovim redovima 80 službenika radi neovlašeteno.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

U posljednje vrijeme učestali su orkestrirani medijski napisi i svojevrsni pritisak na MUP HNŽ o tomu kako pet mlađih inspektora i čak 75 policijskih službenika MUP-a HNŽ  “neovlašteno obavlja svakodnevne poslove”; “da im je istekao ugovor o probnom radu” te da su “time prestali biti ovlaštene službene osobe i uposlenici MUP-a HNŽ”;  da su “civili koji neovlašteno nose policijske odore i naoružanje” itd.

Radi istinitog informiranja javnosti ističemo slijedeće:

  • Već više vremena MUP HNŽ-a nosi se sa kroničnim nedostatkom kadrova, a posebice policijskih službenika. Koncem 2017. godine, nakon niza poteškoća, konačno se uspjelo realizirati javni natječaj za prijem 75 policijskih službenika u činu “policajac” i 5 policijskih službenika u činu “mlađi inspektor”.
  • Odabrani kandidati su uspješno okončali temeljnu obuku za policijske službenike na Policijskoj akademiji u Sarajevu.
  • Po uspješnom okončanju temeljne obuke, kadeti su postavljeni na radna mjesta pojedinačnim Rješenjima od 20. kolovoza 2018. godine, sukladno članku 58. stavak 1. Zakona o policijskim službenicima HNŽ.
  • Nakon polaganja prisege dana 30. kolovoza 2018. godine stupili su na dužnosti u organizacijskim jedinicama MUP-a počevši od 01. rujna 2018. godine.

Dakle, od toga dana oni su uposlenici MUP-a HNŽ sa dodjeljenim početnim činom policajac ili mlađi inspektor, što znači da se ne radi ni o kakvom “ugovoru na određeno vrijeme” kako pojedini mediji to žele prikazati.

80 policijskih službenika neovlašteno obavlja dužnost u MUP-u HNŽ?

Istina je da svi novozaposleni policijski službenici trebaju obaviti probni rad pod nadzorom rukovoditelja-mentora u trajanju od 12 mjeseci, a za to vrijeme vrše “redovne policijske dužnosti i odgovornosti”.

  • Svi policijski službenici su prema ocjenama mentora zadovoljili na probnom radu, te im je potrebno potvrditi status i početni čin, što znači da im istekom probnog rada nije prestao radni odnos. Jedino bi iz službe bili otpušteni i izgubili status policijskog službenika da su ocijenjeni ocjenom “ne zadovoljava”.

Iz ovog je jasno vidljivo da predmetni policijski službenici nisu “civilne osobe” i da “plaću primaju nezakonito”, kako to površno ističu pojedini mediji proizvoljno tumačeći zakonske odredbe.

Prema Zakonu o policijskim službenicima Ravnatelj policije je jedini ovlašten rješavati statusna pitanja policijskih službenika, što uključuje i formalnu potvrdu o postavljenju na radno mjesto i početnom činu, kojom se samo potvrđuju već ranije donesena Rješenja o postavljenju i dodjeli početnog čina od 20. kolovoza 2018. godine.

Zbog nepopunjene pozicije Ravnatelja policije MUP-a HNŽ-a, Vlada HNŽ-a i ovo Ministarstvo rade na otklanjanju ovog formalnog nedostatka.

(www.jabuka.tv)
1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.