M:tel prvi u BiH pustio 4G signal

Napredna LTE (Long Term Evolution) tehnologija, koja predstavlja sljedeći korak u evoluciji mobilnih sustava, predstavljena je sinoć u Banjoj Luci m:tel korisnicima, poslovnim partnerima, predstavnicima medija, resornih ministarstava i Regulatorne agencije za komunikacije BiH.

– Za sve nas u m:tel-u ovo je povijesni trenutak, jer će datum puštanja 4G signala biti zabilježen uz ime naše kompanije, koja na ovaj način staje na listu najvećih telekom operatora. Isto tako, Banja Luka, Republika Srpska i Bosna i Hercegovina dobit će priliku da sa m:tel-om zakorače u novi svijet komunikacija
– istaknuo je generalni direktor kompanije m:tel mr Goran Vlaović.

Ministar komunikacija i transporta BiH Damir Hadžić rekao je da će ovo ministarstvo, zajedno s Regulatornom agencijom za komunikacije, uložiti napor kako bi se stvorio regulatorni okvir za njenu komercijalnu primjenu.

– Upravo LTE, kao bežična tehnologija s velikim brzinama i područjem pokrivanja signalom, omogućava tehnološko povezivanje svih dijelova naše zemlje – rekao je Hadžić.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik također je čestitao kompaniji m:tel na ovom tehnološkom iskoraku i istaknuo kako je ponosan na činjenicu da se najsuvremeniji svjetski trendovi primjenjuju kod nas.

Važnost ovog događaja, ne samo za kompaniju m:tel, već i za kompaniju Telekom Srbija potvrdio je i generalni direktor Telekoma Srbija Predrag Ćulibrk.

Komercijalno korištenje usluga napredne generacije mobilne telefonije ovisi od regulatornih normi koje će biti precizirane u narednom periodu.

Uvođenjem LTE tehnologije pomjera se fokus sa jednog, govornog servisa, na multiservisnu komunikaciju.

Razlog tome je neprestani rast korisnika usluga prijenosa podataka, ali i sve šira lepeza usluga koje su bazirane na prijenosu podataka.

Prema procjenama kompanije m:tel, količina prijenosa podataka putem mobilne mreže će se svake naredne godine utrostručavati. (Fena)

(www.jabuka.tv)

3 komentara

  • Ma kakva LTE tehnologija, ni 2g(edge) u nas ne radi kako treba … Da ne govorim o činjenici da nas je 1% onih koji imaju LTE mobitele … Glupost, radije vi malo poradite na 2g i 3g signalu! – ovo vrijedi za Eronet 😛

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.