Mrtvi opet mogu glasovati

Pred svake izbore u BiH, bilo lokalne, bilo opće, pojavljuju se brojne sumnje u izborne prijevare koji ih je, ruku na srce, do sada vrlo često bilo.

Iako smo se svi nadali kako ovaj put istih neće biti, ili će biti svedeni na razinu statističke pogreške, samo par dana prije izbora pojavljuju se ozbiljne sumnje u nove malverzacije, a sve se ponovno otkrilo nakon reakcije običnih građana. Naime, jedna bh. državljanka Središnjem izbornom povjerenstvu BiH prijavila je kako se ime njezinog oca koji je preminuo 2007. godine nalazi na biračkom popisu.

Klupko se tu samo razmotava, jer je ime ove osobe bilo na popisima i za izbore 2008., 2010. i 2012. godine. Sudeći prema tome, čini se kako bh. demokracija i izborni procesu još uvijek nisu preboljeli dječje bolesti pa je vrlo izgledno kako ćemo nakon nedjelje ponovno slušati izvješća o izbornim krađama i malverzacijama.

Pitanje odgovornosti

SIP BiH na jučerašnjoj sjednici potvrdilo je kako se u BiH na Središnjem biračkom popisu nalaze imena umrlih ljudi, ali ne samo onih koji su umrli nakon zaključivanja popisa za ovogodišnje izbore, nego i ranije. Uz to, kategorički su poručili kako ovo nije njihova odgovornost s obzirom na to što, kako tvrde, Središnji birački popis tehnički održava Agencija za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA).

Zbog toga, Stjepan Mikić, predsjednik SIP-a BiH, uputit će dopis Siniši Macanu, ravnatelju IDDEEA-e, kako bi se došlo do odgovora zašto su na biračkom popisu ljudi koji su umrli i prije nekoliko godina. Uz to, ukazano je i na problem umrlih u inozemstvu, jer u tim slučajevima procedura evidentiranja smrtnih slučajeva, koja se odvija preko diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH i Ministarstva vanjskih poslova BiH, zna trajati i po dvije-tri godine, a za to vrijeme ime umrlog nalazi se na biračkom popisu. P

odsjetimo, već ranije u javnosti se pojavila informacija kako je za glasovanje izvan BiH prijavljeno 37 umrlih osoba, od kojih je za čak 35 SIP BiH utvrdio da su preminuli još 2011. godine.

Otkloniti nedostatke

Nažalost, ovakvi i slični problemi nisu nikakva novost kada su u pitanju izborni procesi u našoj zemlji. O problemima ove prirode slušali smo i pred prošle izbore prije četiri godine, kada se također jasno utvrdilo kako se ovakve stvari pojavljuju, ali niti tada nitko nije utvrdio točan broj umrlih osoba koje se nalaze na biračkim popisima, kako bi se jednom zauvijek ovome stalo na kraj.

Brojni domaći političari također već godinama upozoravaju na ovaj problem, te ocjenjuju kako je nužno elektronički povezati registre rođenih, umrlih i biračke popise u BiH da bi bili otklonjeni ovakvi problemi. Ne treba posebno naglašavati koliko ovakve stvari bacaju mrlju na ugled naše zemlje u inozemstvu, kao i mrlje na same izbore.

Primjerice, iz susjedne Hrvatske nebrojeno puta su upozoravali na nepravilnosti kod glasovanja bh. građana s hrvatskim državljanstvom za razne razine vlasti, zbog čega su, između ostalog, i išli u “češljanje” biračkih popisa.

Ostaje samo nada kako se ovakve i slične stvari više nikada neće pojavljivati jer one samo produbljuju sumnju u izborni inženjering.

Afera oko glasačkih listića

Uz navedeni problem, pred ove opće izbore svjedočili smo i situaciji da je na pojedine adrese u inozemstvu dolazilo više stotina glasačkih listića. Cijela afera u javnost je izbila kada je Stranka dijaspore BiH primila prijave pojedinih birača izvan BiH na čije su adrese pristigle pošiljke od 150, 300 ili čak 400 koverti s glasačkim listićima. Nakon toga nastala je velika pomutnja i početak ispitivanja tko je zapravo kriv za ovu aferu – Središnje izborno povjerenstvo BiH ili pošta. Iz obje ove institucije navode kako su listići poslani u skladu s najvišim standardima.

Napomenimo kako su se u cijelu priču uključila i istražna tijela, koja će ispitati cijeli slučaj kako bi se utvrdilo postoji li ičija odgovornost.

(Dnevni list)


Nema komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.