Može li vas pretjerano pijenje kave dehidrirati?

Prosječni kavopija konzumira više od tri šalice svaki dan, dok više od 60 posto odraslih osoba svaki dan popije barem jednu šalicu kave.

Ako tijekom dana više vremena provodite pijuckajući kavu umjesto vode, možda se pitate: dehidrira li vas kava?

Real Simple otkrio je nekoliko načina da točno shvatite kako vaša navika kave utječe na razinu hidratacije.

Ako redovito pijete kavu

Ako ste zabrinuti za jutarnju šalicu, ne morate se previše brinuti. Svatko tko redovito konzumira kavu ili čaj s kofeinom će razviti toleranciju, a jedna šalica kave nema značajnog učinka na ukupni status hidratacije.

Istraživanja su pokazala da ispijanje dvije do četiri šalice kave ima mali utjecaj na hidrataciju. Kofein u kavi je diuretik, ali redovitom konzumacijom kave taj se diuretski učinak zapravo smanjuje i minimalno utječe na izlučivanje mokraće.

Ukratko, i dalje vam treba dovoljno vode, samo ne trebate pretjerano kompenzirati vodom ako redovito pijete kavu.

Ako povremeno pijete kavu

Dok se diuretski učinak kave smanjuje redovitom konzumacijom kave, osoba koja samo povremeno pije kavu može osjetiti više dehidrirajući učinak. Oni jednostavno nemaju istu razinu tolerancije kao ljudi koji piju češće kavu.

Međutim, utjecaj nije previše intenzivan. Važno je obratiti pažnju na to kako se osjećate dok pijete kavu. Na primjer, ako idete više u kupaonicu, možda ćete htjeti povećati unos tekućine kako biste je nadoknadili.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

  • Svaki dan popijem i do dva puta dnevno kavu , svaki put neto popijem kavu ubrzo moram ici na wc da se pomokrim. U toku dana popijem dovoljno tekucine da nemam nikakvih problema zbog konzumacije kave.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.