Može li vam gledanje televizije skratiti život?

Svakodnevno duže gledanje televizije, koliko se čini, može biti potencijalni tihi ubojica, ako vas prije toga ne ubije program koji gledate.

U redu, šalu na stranu. U SAD-u je provedeno dugogodišnje istraživanje vezano za svakodnevno gledanje televizije i razvoja zdravstvenih tegoba. U istraživanju je bilo obuhvaćeno 221 tisuća osoba u dobi između 50 i 71 godinu koja je praćena skoro 15 godina, a da na početku istraživanja nisu patili od nikakvih kroničnih bolesti. U tom periodu, neke od tih osoba su preminule.

Na kraju istraživanja, došlo se do zaključka da svakodnevno višesatno gledanje televizije je uzrok pomanjkanja tjelesne aktivnosti, što se direktno može dovesti u vezu s pojavom ili bržim razvojem određenih kroničnih bolesti…

Autorica studije Sarah Keadle iz „U.S. National Cancer Institute“ (Američki nacionalni institut za tumore) istaknula je da što više stariji ljudi gledaju televiziju, postoji veća šansa da će imati probleme sa srcem, tumorima, dijabetesom, prehladama i upalama pluća, biti skloniji parkinsovoj bolesti, bolesti jetre…

Osobe koje su na dnevnoj bazi u kraćim periodima gledale televiziju, bile su za 15 posto manje sklone nabrojanim bolestima, od osoba koje su ju gledale po tri-četiri sata. Osobe koje su pak gledale televiziju sedam i više sati dnevno bile su čak za 47 posto sklonije pojavama raznih bolesti i oboljenja, od onih iz prve skupine.

Ipak, istraživači koji su sudjelovali u projektu naglašavaju da se gledanje TV-a ne može smatrati uzrokom smrti, jer veća tjelesna aktivnost kod osoba starije dobi ne eliminira prave uzročnike koji mogu uzrokovati smrt, barem ne u potpunosti. No, činjenica ostaje da starija populacija mnogo više gleda televiziju, jer imaju više slobodnog vremena, što na kraju može imati za posljedicu manjak tjelesnih aktivnosti, a što na kraju može pogoršati kvalitetu života i u konačnici skratiti život.

(Zena.hr)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.