Može li se u FBiH u mirovinu prije 65. godine života i s manje od 40 godina staža?

Da bi se otišlo u starosnu mirovinu u Federaciji Bosne i Hercegovine, potrebno je ispuniti jedan od dva uvjeta, a to je da imate 65 godina života i najmanje 15 godina radnog staža ili da imate 40 godina radnog staža bez obzira na godine života.

Tomislav Kvesić, glasnogovornik Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje, za Faktor.ba kaže kako žene po Zakonu o mirovinskom i invalidskom osiguranju u FBiH u prijevremenu starosnu mirovinu u ovoj godini mogu samo ako imaju 33 godine staža osiguranja i 58 godina života.

Dodaje kako žene mogu ići ranije u mirovinu i to invalidsku ili ako su bile u obrani zemlje, a gdje postoje također propisani uvjeti pod kojima mogu otići u mirovinu.

Ne mogu žene u mirovinu sa recimo 30 godina staža i 62 godine života. Kod odlaska u prijevremenu starosnu mirovinu, u odnosu na nedostajeće godine života, mirovina se umanjuje za četiri posto godišnje.

Ta prijevremena mirovina neće biti manja od minimalne, ali ona je trajna i ne povećava se kada osoba koja je otišla sa 58 godina starosti navrši 65 godina. Naravno da se povećava sa ostalim mirovinama. Umanjenje mirovina ako se ide ranije je ozbiljnije po novom Zakonu o PIO-u.

Smisao umanjenja mirovina je da destimulira ljude da odu ranije u mirovinu, prijevremenu. Cilj je da se ostane u radnom odnosu, čak ima u zakonu nagrada ako se ostaje poslije 65. godine u radnom odnosu, nekih dva posto, govori Kvesić.

Kaže da kod rada nakon mirovine može doći do korekcije mirovine jer osoba može zbog dodatnih godina staža tražiti novi obračun.

Podsjetio je tko može raditi i primati mirovinu.

Oni koji imaju 40 godina staža osiguranja ili 65 godina života, mogu i raditi i primati mirovinu. Na početku 2018. nije mogao nitko, kada je počela primjena zakona, ali to se promijenilo, rekao je Kvesić.

U ovoj godini u izuzetnu prijevremenu starosnu mirovinu mogu muškarci koji imaju 63 godine života i 38 godina staža osiguranja.

(www.jabuka.tv)

11 komentara

  • Kakvo je to država da samo obračunava mirovinu na 15 godina staža ili 4o godina staža. Zašto nema mirovina za uplaćenih manje od 15 godina ili ako ima od 16 godina do39 godina uplaćenih ne može dobiti mirovinu na uplaćene godine?

  • Zašto se u f bih ne dobiva mirovina prema uplaćenim godinama staža, pa ako netko ima 10 ili 39 godina zašto ne dobiju mirovinu na svaku uplaćenu godinu?

  • Mnogi su u ratu ne svojom krivnjom ostali bez radnih mjesta. Žene po gotovu em što su ostale bez posla em što su u ratu djecu rađale tako da nisu niti mogle niti imale šanse da se vrate na posao. Neke su se prijavljivale u Hrvatskoj kao mjesto boravka i ostvarivale naknade za djecu a dosta ih ima nisu ni to. To nikad niko nije uzimao u obzir.

  • Ovo su mirovine solidarnosto. Propala Jugoslavija i mirovinsko fondovi, tako da današnje uplate idu za postojeće umirovljenike. Šta bi sad trebalo, ostaviti baku, djeda oca, majku,…bez ikakve mirovine. Zato su mirovine puno manje nego bi trebale biti.

  • Zasto nisu vece mirovine za one koji rade punih 40g staza jer se toliko odbije novca,da smo u potpunom gubitku u odnosu na ono sto smo uplatili.

    • Mirovine za 4o godina rada bi trebale biti 1000 km, toliko se uplati za 40 godina a u odnosu na mirovinu za 15 godina uplaćenih a mirovine skoro iste. Duplo veće mirivine po godini staža su plaćene za 15 godina uplate nego mirovine za 40 godina uplate po godini uplate, to nit ima nigdje na svijetu niti može biti samo kod nas.Kao da nepsmeni vode mirovinsko.

  • Nevolim o tome ni govoriti imam sa ratom bliže50 nego 45 god staža nas koji smo otišli 2022 u mirovinu su oštetili.pokrali. za 6 posto .mirovine u22g povećane 10,8posto a bod povećan 4.8 posto niko nigdje to da spomene

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.