Može li pad eura u odnosu na dolar utjecati i na našu marku?

Ruski napad na Ukrajinu je unio nemir u svjetsku ekonomiju. Od kraja veljače svjedočimo brojnim nestabilnostima cijena, ali i valuta.

Euro je početkom ovog tjedna imao rekordan pad u posljednja 22 mjeseca u odnosu na dolar, a s obzirom na to da je konvertibilna marka povezana s eurom, postavlja se pitanje kako će sve utjecati na nas, piše Klix.ba.

Ono što se događa na istoku Europe će nas na neki način sigurno pogoditi, kao i ostatak svijeta. Nakon što su se u sukob uključile europske i američke sankcije, postalo je jasno da će svjetsko tržište pretrpjeti promjene.

U idućem razdoblju je realno očekivati poskupljenje hrane s obzirom na to da su Rusija i Ukrajina značajni izvoznici. Međutim, problemi su za energiju i valute već sada realnost.

U ponedjeljak je euro dosegao najnižu vrijednost u odnosu na dolar u posljednja 22 mjeseca, ali je jutros ponovo porastao. Bez obzira na taj rast, i dalje je na znatno nižoj razini od prije početka izbijanja rata. S obzirom na to da je konvertibilna marka koju koristimo u BiH povezana s eurom te se zajedno s njim i kreće na tržištu, slabljenje eura u odnosu na dolar bi moglo imati i neke implikacije na nas.

Ekonomski stručnjaci naglašavaju da stanovništvo ne treba biti zabrinuto za konvertibilnu marku, jer je valutni sustav koji imamo u BiH jedno od najboljih rješenja.

Vrijednost eura u odnosu na dolar neće imati implikacije prema konvertibilnoj marki, potvrdio je to Damir Bećirović.

Kako pojašnjava, odnos eura i KM je uvijek fiksan, zbog toga pad eura u odnosu na dolar nema utjecaja na KM, ali taj pad ima implikacije na odnos konvertibilne marke na dolar. Ističe da, ako dođe do daljnjeg pada eura, neke stvari u BiH bi ipak mogle poskupjeti.

Poskupjet će sve što se uvozi iz SAD-a. Dolar je vezan za naftu, samim tim će porasti cijene transporta robe, ističe on, piše Klix.ba.

Sreća za BiH je ta što ne uvozi previše robe iz Amerike pa konkretno pad eura u odnosu na dolar ne može u znatnoj mjeri utjecati na nas, no svi problemi koji pogode Europu neće zaobići ni Balkan.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.