Mostarsko Sveučilište se priprema za novu međunarodnu akreditaciju

Sveučilištu u Mostaru (SUM) priznaju se diplome u Hrvatskoj i Europskoj uniji, a razlog tomu je institucionalna međunarodna akreditacija.

Rektor SUM-a Zoran Tomić kazao je kako će ove godine Sveučilište u Mostaru proći i novu institucionalnu reakreditaciju Agencije za visoko obrazovanje i osiguranje kvalitete u BiH, što je proces za koji se intenzivno pripremaju kako bi ispunili sve zadane kriterije.

Osim toga, u tijeku su pripreme i za novu međunarodnu akreditaciju koju će provesti Agencija za znanost i visoko obrazovanje Republike Hrvatske.

To je iznimno zahtjevan proces reakreditiranja i od nas se u potpunosti traži da ispunimo europske kriterije i standarde. Na primjer, morat ćemo dopuniti i revidirati ili usvojiti niz odluka i pravilnika poput pravilnika o studiranju studenata s invaliditetom, pravilnika o priznavanju neformalnog obrazovanja i informalnog učenja, vodič kroz priznavanje neformalnog obrazovanja, odluku za primjenu alata za otkrivanje plagijata i druge propise, kazao je rektor Tomić.

Ističe kako su u procesu izrade nove Strategije Sveučilišta u Mostaru za razdoblje 2023. – 2028. godine, napomenuvši da su u novoj strategiji definirali sedam strateških područja. U odnosu na prethodnu strategiju, nova strateška područja su osiguranje kvalitete, studenti i studenski standard, piše sveučilišni portal SUMSova.

Tomić napominje kako je jedna od najzastupljenijih aktivnosti u ovom segmentu mobilnost studenata i nastavnog/nenastavnog osoblja. Mobilnost studenata, pojašnjava, osigurava razmjenu znanja, iskustva, usavršavanje jezičnih kompetencija, povećanje zapošljivosti, upoznavanje novih kultura i osobnog rasta i razvoja.

Posljednih godina broj studentskih mobilnosti je u porastu. Svakako, na povećanje dolaznih studenata utječe povećanje broja kolegija koji se mogu izvoditi na nekom od stranih jezika (preko 650) kao i studijski programi na engleskom jeziku. Značajno povećanje je i kod mobilnosti osoblja koje je proteklih godina povećano preko 400 posto. Imamo ugovore s visokoškolskim institucijama iz preko 35 zemalja, odnosno preko 115 međusveučilišnih sporazuma te 60 KA1 ugovora o mobilnosti, ustvrdio je Tomić.

Veliki cilj Sveučilišta u Mostaru je podizanje rankinga na svjetskim ljestvicama. Intenzivno se počelo raditi na tome čemu svjedoči činjenica da smo oformili Ured za međunarodni ranking koji ima zadatak pratiti sve metodologije ranking ljestvica kao i aktualne politike i preporuke generalno za razvoj/napredak sveučilišta te konzekventno tome predlagati određene inicijative koje će poboljšati razinu kvalitete sukladno zadanim ciljevima, dodao je Tomić.

Aktivnosti Sveučilišta u Mostaru su puno veće nego što se vidi od priloženih rezultata, naglašava on, stoga bi rad navedenog Ureda trebao značajno pridonijeti vidljivosti SUM-a na europskoj i svjetskoj akademskoj sceni upravo kroz ciljne ranking ljestvice.

Pojasnio je kako su do sada aplicirali na WURI Ranking (Svjetska sveučilišta sa opipljivim/stvarnim utjecajem) u tri kategorije: Društvena odgovornost, Etika i integritet, Krizni menadžment i Napredak u četvrtoj industrijskoj revoluciji.

Također su aplicirali i na QS World University Ranking ljestvicu, koja je uz Timesovu i Šangajsku najprestižnija ljestvica u svijetu. Cilj je, napominje on, aplicirati u ponovni krug Timesove ljestvice svjetskih sveučilišta, a posebno im je zanimljiva njihova ljestvica Impact Rankings koja procjenjuje sveučilišta u odnosu na ciljeve održivog razvoja Ujedinjenih naroda.

Sveučilište u Mostaru snažno je opredijeljeno ostvarivanju 17 UN-ovih međusobno povezanih i ambicioznih ciljeva održivog razvoja kojima se rješavaju glavni izazovi u razvoju s kojima se zapravo suočavaju ljudi širom svijeta te na taj način dati svoj obol u postizanju istih u BiH, a time i u svijetu. Nastavit ćemo raditi kako bi poboljšali svoj status na ljestvicama na kojima se već nalazimo, kao što su Webometrics, GreenMetric i QS, kazao je Tomić.

Govoreći o međunarodnoj suradnji, rektor je napomenuo kako se u zadnje vrijeme izdvaja suradnja s Državom s Izrael koja je strateški partner u razvoju IT tehnologije i transferu znanja.

Poznato je da smo potpisali sporazum s Holon institutom, kao javnom visokoškolskom institucijom iz Tel Aviva i Azrieli College u Jerusalemu. Od potpisivanja do danas radimo na zajedničkim programima, razmjenjujemo profesore i dizajniramo novi diplomski i doktorski program. Tijekom ožujka nastavit ćemo razgovore u Izraelu s tim da se suradnja proširuje na područje biomedicine i agronomije, pojasnio je rektor napominjući kako je Senat Sveučilišta u Mostaru usvojio radnu definiciju antisemitizma Međunarodnog saveza za sjećanje na holokaust kao doprinos vrijednosti i pristup borbe protiv svih oblika mržnje.

Sveučilište u Mostaru jedno je od prvih sveučilišta na ovom prostorima koje izrađuje IT digitalnu strategiju. Rektor Tomić je kazao kako SUM prepoznaje važnost digitalizacije i njezinu ulogu u razvoju visokoga obrazovanja, istraživanja i suradnje s poslovnim svijetom.

Kako bi se osiguralo da Sveučilište u Mostaru bude vodeće u digitalnome dobu, izradili smo Strategiju digitalizacije. Svrha je ove Strategije da pomogne Sveučilištu u Mostaru da se prilagodi i iskoristi prednosti digitalizacije te da ostvari svoj puni potencijal kao inovativno i konkurentno visoko obrazovno i istraživačko središte, rekao je Tomić kazavši kako će do 2030. godine SUM djelovati i razvijati se u strateškim područjima u svezi s digitalnim područjem.

Tomić još je najavio Sveučilišni gospodarski forum koji će se ove godine održati u suradnji s Gospodarskom komorom FBiH, u okviru Mostarskog sajma, a na kojemu će biti riječi o inovativnost i prilagodbi visokog obrazovanja potrebama suvremenog tržišta rada, izazovima (pravedne) energetske tranzicije te o tome što kandidacijski status BiH donosi kada je riječ o EU fondovima.

Podsjetio je kako je Senat Sveučilišta u Mostaru pokrenuo inicijativu za utemeljenje Zaklade SUM sa osnovnom svrhom prikupljanja novčanih sredstava za studente sa slabijim imovinskim stanjem kojima je potrebna pomoć pri studiranju. Zakladu će pomagati zaposlenici Sveučilišta.

Rektor SUM-a Zoran Tomić na kraju je zaključio kako u današnjem vremenu u visokom obrazovanju nema mjesta za status quo.

(www.jabuka.tv)

 

1 komentar

  • Sve super samo korupcija je problem
    Nama je problem nepravda ,skolstvo degradirano, gimnazija,strukovna sve je to srozano ,fakultet danas svak svasta upisuje i zavrsava a nije nista bolja ni Hrvatska po tom pitanju i tamo ima svasta …cak sreduju odavde za Hrvatsku ko ima para i veze naravno … zdravstvo i usluga nikakva, pravde zasad nema ….ne pada jabuka daleko od stabla vecinom kakvi roditelji takva i djeca, zna se koliko posten covjek moze imati u danasnje vrijeme,djeca od uhljeba se uredno zaposljavaju po drzavnim ustanovama,Eronet ,EP dok ostali narod suti i trpi …kakva je ovo demokracija…znamo primjerice da Medicinu , stomatologiju vecinom upisu djeca uhljeba i partijasa dok postena djeca idu za inzenjera ,pravnika ,profesora, itd …narod je postao grozan i po Sirokom i okolici,pun zavisti ,traca ,ogovaranja ,ismijavanja a stalno u Crkvi, po trecim redovima, bas nespojivo 😔…isada nam vladaju udbasi,od Galica ,Colaka iz Beograda ,Nakica ,Gorankici , Kovacici ,Jelici itd ,tuga i zalost je ovo ,spasio se svatko tko je otisao odavde vani,a nije lako otici ,jos k tome kriza ,inflacija ,samo dokle vise ,ne postuje se nista …same sponzoruse ,interesđije i stari i mladi …. fakultet danas nije jamac uspjeha vise u zivotu …UDBA vlada i sada od Beograda ,Do Sirokog ,i partija HDZ,nema tu covjeka u toj stranci …zatvori prazni ,a puna drzava udbasa,korupcije ,narodu ocito ok ,niko se ne buni …same veze od mafijskih firmi ,feala ,namexa ,bernine ,ataca itd uzas i nepravda,istinu kazem .Zasta se borise nasi branitelji zasta …same veze prije partija skoj ,a sada partija partizana Tudmana HDZ ,tuga i zalost …ali ima nebeski sud gdje cemo kad tad svu doci i odgovarati

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.