Cardinal crveni – najpoznatija stolna sorta vinove loze

Od desetak stolnih sorti vinove loze, koje se uglavnom sade na području Hercegovine, sorta Cardinal je među vodećim. Sortu odlikuju krupni rastresiti grozdovi težine do 1 kg, a dozrijeva krajem srpnja ili početkom kolovoza.

Stolne sorte vinove loze koriste se za konzumiranje u svježem stanju ili prerađene sušenjem, konzerviranjem, kandiranjem i sl. Neke od sorti mogu se koristiti i za pravljenje vina, ali za većinu to ne dolazi u obzir prvenstveno zbog svoje primarne namjene.
Stolne sorte imaju puno manje šećera nego vinske, krupnije su bobice i imaju više mesa. Također zahtijevaju i drugačiju tehnologiju uzgoja i njege i više ručnog rada.

Saznaj više…

Kod stolnih sorti danas se isključivo koriste visoki uzgojni oblici, najčešće oblici pergola ili tendona, povezani jakom armaturnom mrežom. Sve to čini tehnologiju proizvodnje stolnoga grožđa potpuno nespojivom s uzgojem vinskih sorti, zato je i proizvodnja stolnoga grožđa danas postala strogo specijalizirana djelatnost s visokim početnim ulaganjima.

Uzgoj stolnih kultivara gospodarski je vrlo unosan, ali i odgovoran posao. Stoga pri izboru sortimenta treba voditi računa o mnogim čimbenicima koji određuju smjer proizvodnje. Općenito možemo reći kako su jedino neka područja južne Hercegovine prikladna za robnu proizvodnju stolnoga grožđa, a takvu proizvodnju u ostalim područjima možemo organizirati samo za lokalnu potrošnju ili za potrebe kućanstva. Osim proizvodnje za tržište, veliki broj hobista sadi ovu sortu za vlastite potrebe.

Odlike sorte Cardinal crveni

Cradinal crveni je vrlo gospodarski važna sorta, uzgaja se u svim dijelovima svijeta. Selekcionirana je 1939. godine u Kaliforniji (SAD), a u Europu je stigla nakon završetka II. svjetskog rata. Odlikuje je veliki rastresit do srednje zbijen cilindrično – koničan grozd, prosječne težine 300 do 600 grama, premda grozdovi znaju dosegnuti težinu i od 1 kg.

Bobice sorte Crdinal crveni

Peteljka grozda srednje je duljine i lako se otkida pri berbi. Bobice grozda su velike, okrugle tamnocrvene do blago ljubičaste boje, a meso bobica je čvrsto. Pokožica je prekrivena obilnim maškom, debela je i čvrsta. Cardinal je vrlo rodna sorta, pogodna za transport, a užitan je od početka šare do tehnološke zrelosti što mu daje mogućnost berbe tijekom tridesetak dana.

Cardinal dozrijeva vrlo rano

Na području Hercegovine ova sorta dozrijeva koncem srpnja, odnosno početkom kolovoza. Sok sadrži 14-18 % šećera i 4-5 g/l ukupnih kiselina. Cardinal je vrlo zanimljiva sorta za potrošnju u svježem stanju, a slovi za jednog od najboljih obojenih kultivara s ranim dozrijevanjem.

Dakle, riječ je o jednoj od najukusnijih stolnih sorti, s time da moramo voditi računa kako je adekvatno zaštititi od napada osa. Cardinal je sklon polukružnom pucanju bobica oko peteljke ako u vrijeme zrenja padnu obilnije oborine. U hladnjači se može čuvati do mjesec dana.

Puno više informacija o ovoj, ali i drugim sortama vinove loze, doznajte Sjemenarnine Agro Podrške na broj telefona 063/700-700.

Potražite u Sjemenarni, ovlaštenom STIHL trgovcu