Mostarski biskup napao dubrovačkog zbog gošće na ljetnoj školi: “Što trošiš crkveni novac i deformiraš mlade duše?”

Nakon što je dubrovački biskup Mate Uzinić na ovogodišnju Ljetnu školu teologije u Dubrovniku ‘Teologija u pluralnom društvu’ koja će se održati od 15. do 19. srpnja pozvao feminističku teologinju Tinu Beattie i u razgovoru za Večernji list objasnio da je Škola zamišljena kao “kao susret u teološkom dijalogu oko važnih tema, teologa i studenata različitih teoloških učilišta i predavača različitih kršćanskih konfesija” te da im je želja “progovoriti o izazovima naviještanja evanđelja u kontekstu pluralnog društvu te upozoravati na unutarnju raznolikost kršćanske, ali i raznolikost katoličke teologije” i da se “ne treba bojati drugačijih glasova, glasova koji propituju uvriježene stavove”, mons. dr. Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski, poslao mu je ‘kolegijalno pismo’, piše IKA.

Periću se očito nije dopala Uzinićeva ideja o pozivanju Tine Beattie, koju je na početku pisma nazvao kontroverznom, a kasnije nije birao riječi pa piše da se ‘notorna heretičarka Tina zauzima za kontracepciju, rani abortus, „brakove“ homoseksualnih unija, ređenje žena, dokidanje svećeničkoga celibata i druge moderne doktrinarne i moralne anomalije’.

Kako se ne bojiš, brate mili, da Te papa Franjo ne opomene u što trošiš crkveni novac i da, prazneći biskupijsku blagajnu, deformiraš mlade duše studentske?, piše između ostalog Perić.

U nastavku njegovo pismo biskupu Uziniću prenosimo u cijelosti.

Dragi Mate, biskupe!

Javljam Ti se kao stariji kolega mlađemu, susjed susjedu, kao da smo za kakvim javnim dijaloškim stolom a posrijedi je Ljetna teološka škola u Dubrovniku odnosno kontroverzna i pozvana predavačica.

Petar. Vidim da je Petar Radelj, Dubrovčanin, nakon svoga solidna članka „Zablude ‘katoličke’ teologinje Tine Beattie“ na portalu Vjera i djela 3. srpnja, ostao sâm na mejdanu. Tek poneki medijski glas koji ga je pročitao i ponešto iz njegove temeljite studije sažeo i cjelovito je čitateljima preporučio. Mislim na Quo vadis, Croatia od 4. srpnja.

Tina. A Tina Beattie, obraćenica s prezbiterijanske zajednice u katoličku, a da nikada nije postala do kraja katolkinjom, najavljena je kao predavačica najprije kao „feministička teologinja“ na Ljetnoj školi u Dubrovniku (od 15. do 19. srpnja ove godine) s naslovom i radionicom „Društvo i pluralizacija: šanse i izazovi za žene u Katoličkoj Crkvi“, a potom je ispuštena riječ feministička jer se valjda još nije udomaćila pa djeluje šokantno i škandalozno.

Međutim, Ti u intervjuu Večernjemu listu, 29. lipnja 2019., govoriš da je Tina dala velik doprinos „feminističkoj teologiji“. Znači li to da predviđaš njezin doprinos toj istoj „teologiji“ i na Ljetnoj teološkoj školi u Dubrovniku za desetak dana?

Pluralizacija. Pravo govoreći, ne znam što znači ova riječ. Istina, lako je naći definiciju na internetu: „Proces osnivanja stranaka, partija, udruženja i uvođenje višepartijskog sustava uza slobodne izbore“. Ali opet ne znam. Ako bi se primijenilo na Crkvu, na depositum fidei – polog vjere, na teologiju, onda bi to moglo značiti da zasade jedne teologije vrijede za jednu stranku, lijevo-liberalnu, načela druge teologije za desničare i tomu slično.

Jer, kako reče jedna feministkinja, nisu teolozi tu da produbljuju i današnjem čovjeku približavaju polog vjere i što stalno Učiteljstvo naučava, nego oni idu dalje – hoće reći: u neispitanu šumu, u prašumu, u Amazoniju.

ISUS. Gospodin Isus ima samo jednu Istinu za sav svijet, On je Istina; samo jedan Put, On je taj Put i samo jedan Život, On je taj Život (Iv 14,6).

Snježana. Pravo govoreći, očekivao sam da ćeš se Ti prvi javiti na Radeljevu neumoljivu kritiku, kao što si se javio u Večernjaku od 29. lipnja 2019. i nekim portalima prigovorio zbog „površna pristupa“ odnosno koji su „pokušali grubo diskreditirati“ prof. Beattie, „pripisujući joj vrlo površno različite stavove i suprotstavljajući ih katoličkom nauku zaboravljajući pri tome kako moderna apologetika u svome djelovanju mora biti dijaloška“.

Ako si pri tome mislio na članak mr. sc. Snježane Majdandžić Gladić „Theologia ragusina – vrhunska teologija ili teološka podvala?“ od 21. lipnja na portalu katoličkih teologa Vjera i djela, meni se čini da je ono pisanje ne samo zdravorazumno, nego i hrabro, dobronamjerno, pravovjerno, osobito u kritici na Tinine aberacije u teologiji, napose na moralnom području.

I onda kritika indirektno i na Tebe koji Tinu zoveš, možda i ne znajući i ne htijući, da dozirano doktrinarno intoksira mlade studente. Zar ta škola i takvo predavanje nije „teološka podvala“? Ako to nije posve jasno iz Snježanina članka, moralo je biti vidljivo iz Radeljeva.

Odgovor. Očekivao sam, velim, da ćeš Ti ili netko iz Tvoga teološkoga kruga argumentirano, tj. moderno apologetski i dijaloški, pobiti Radeljeve navode tvrdeći da smo mi tek onda pravi katolici ako u pluralnom društvu dopuštamo razna „drugačija“ teološka stajališta. Znači li to i zastranjenja, počevši od kontradiktornih do besmisleno naivnih?

Na Ljetnoj školi, kako se predviđa, održat će predavanje i radionicu notorna heretičarka Tina koja se zauzima za kontracepciju, rani abortus, „brakove“ homoseksualnih unija, ređenje žena, dokidanje svećeničkoga celibata i druge moderne doktrinarne i moralne anomalije.

Dignuti se protiv života, i to tek začeta, protiv Božjega zakona ženidbe muška i ženska, može netko tko se protivi Stvoritelju i Njegovu planu i preuzima njegove prerogative da u ime svoje „teologije“ prosipa feministički kukolj na katoličkoj njivi.

Takva i ne zaslužuje pravo ime teologa, jer ne govori o Bogu koji je svojoj Crkvi predao „Riječ istine – Evanđelje spasenja“ (Ef 1,13). Ti si se i u posljednje vrijeme više puta izrazio da si apsolutno protiv abortusa, što bi se drugo moglo i očekivati. Zar onda nisi mogao izabrati neku vjerniju, provjereniju, pravovjerniju, koja svojim dosadašnjim pisanjem obećaje da ne će na prvoj Ljetnoj školi zabrazditi?

Pavao. Sveti Pavao govori o autentičnu Evanđelju koje je propovijedao i o „evanđelju“ koje su propovijedali njegovi protivnici, neprijatelji. On sijeva prokletstvom na one koji naučavaju drukčije od njega a u ime Kristovo. Čak i anđela s neba anatematizira ako bi se usudio naučavati nešto drukčije od nauka koji je čuo od Gospodina Isusa (Gal 1,6-9).

Otpisana. Kada se ima u vidu kakvu si teologinju izabrao, čini se da si o njoj nešto znao, ali ne možda onoliko koliko je Radelj izvukao na razini njezinih notornih nekatoličkih zabluda. Ili da su neki biskupi u Velikoj Britaniji i u SAD-u otkazali već zakazana njezina predavanja i u tu svrhu Radelj je naveo više linkova s engleskim izvornikom.

Tina je otpisana u tim katoličkim krugovima kao heretična predavačica, a Tebi dobrodošla. Da tu nije riječ o „površnu pristupu“ cijeloj Školi? I kada si doznao o kakvoj se predavačici radi, zar nije trebalo povući konsekvencije poput onih spomenutih katoličkih biskupa?

Gratuitna. Čudim Ti se da si stavio Biskupiju dubrovačku da snosi besplatan 6-dnevan boravak i studij četrdesetoroma studenata i studentica i četirima profesora u skupom ljetnom Dubrovniku. Istina, dodaješ Ti i sponzore, ali na prvom je mjestu Biskupija, pa valjda ona snosi glavni dio podmirenja duga. I ove godine i budućih godina, kako se čini.

Kako se ne bojiš, brate mili, da Te papa Franjo ne opomene u što trošiš crkveni novac i da, prazneći biskupijsku blagajnu, deformiraš mlade duše studentske? A opet, znajući koliko je ovomu svijetu, tj. „naraštaju opakom i preljubničkom“ (Mt 12,39), stalo da se prevrati Kristovo Evanđelje, Crkvena Predaja, stalno Crkveno Učiteljstvo, onda taj „svijet“ sigurno ima novca za takve Ljetne škole nenadmašivo više od Biskupije! Čak i da probije vjekovne dubrovačke bedeme!

Otkazana. Da sam znao da Ti imaš novca za Ljetne škole, sve bih poduzeo kao predsjednik Vijeća za katehezu i novu evangelizaciju pri BK BiH, da Te umolim da pomogneš da se naša Katehetska škola za kraj lipnja zakazana, pa otkazana, održi u Sarajevu. A razlog neodržavanja bila je i oskudica novčanih sredstava. Tako smo ove godine pauzirali sa Školom. A sigurno bismo se pobrinuli da pozovemo pravovjerne profesore katehetičare, moralno kvalitetne i doktrinarno kvalificirane.

Institut. Ti si se u svibnju bio obratio i Teološko-katehetskom institutu u Mostaru da se poneki student može prijaviti na Ljetnu teološku školu i da će biti izabran u privilegirano društvo prema motivacijskoj molbi. Ali nisam preporučio ni predstojniku ni on studentima takav studij i radionice kada sam čuo o kakvoj se školi radi.

Radije neka ostanu indoktrinirani, dogmatični, bogobojazni prakticirajući katolici s Evanđeljem u srcu u ovom pluralnom i sve više „pluralizacijskom“ društvu nego da budu progresivni, inovativni, slobodoumni i prosperitetni naučavajući kontracepciju svake vrste, abortus u ranoj fazi danas, a u progresivnoj sutra, „brakove“ protunaravnih istospolnih unija, posvojenje djece u takvim „unijama“ i ostale protunaravne devijacije na području života, najvećega Božjega dara.

U nadi da ćeš me posve razumjeti u ovoj javnoj riječi, u duhu jedne vjere u jednoga trojstvenoga Boga, srdačno Te pozdravljam, stoji u pismu mons. Perića biskupu Uziniću.

(www.jabuka.tv) 


29 komentara

 • Svaka čast za komentar i pismo uvaženi naš mons. Dr Perić ,ovaj “nsš”bisnkup Uzinić malo više svrće ulivo ,neobično i kontrakiktorno za jednog Katoličkog biskupa (kontradiktorno)

  29
  7
  • Muka mi je od ovolikog licemjerstva u crkvenim redovima!
   Ja bi da oni lijepo i transparentno pokazu ljudima koliko su novca od koga primili i na sto ga trose!
   Postali su kulturna mafija!

   26
   11
   • Sta bi ti pa ja ti kazem da bi se iznenadio koliko tu ima humanitarnih organizacija koliko pomazu zupama po bosanskim selima gdje imas svećenika i par starih ljudi koji idu u crkvu koje hrani crkva ima mnogo takvih zupa kukolja u svakom zvanju ima pa i u crkvenom ali iznenadio bi se kolko pomazu ljudima siromasnima oko nas a da i ne znas jer oni sute i rade a vi prdite po portalima koliko god hoćete da ti nije katoličke crkve nebi se znalo za Hrvate u BiH a bogme ni u Dalmaciji jer bi to osvojili Arapi davno budi mi pozdravljen i zivio Miki

    17
    2
    • Jako pohvalno ako je tako prijatelju.
     Onda nebi trebao biti problem da da pokazu transparentnost i nacin raspolaganja novcem!

     6
     1
  • Vi bi gospodine Uzinicu trebali najprije dovesti u red svoju biskupiju i pogledati sto Vam rade pojedini svecenici-od mijenjanja auta,cijelodnevnog sjedenja u kaficu,druzenja sa kojekakvim osobama a dalje da i ne spominjem!
   Treba vas sve imenom i prezimenom staviti na portal!

   25
   3
 • E neka si mu rekao.Kolike samo pare izmuzu ljeti od turista pa bacaju na gluposti.
  Uce i zagovaraju skromnost a zive ko seici.
  Drzava bi crkvi trebala prestati davati novac (meni nije jasno cime ga oni zasluze) i dovesti u red skole i bolnice.
  A vi postovana popadijo zasucite rukave ko i mi obicni smrtnici pa onda sirite moral!

  19
  7
 • Bog te blagoslovio mnogopoštovani biskupe Ratko.
  Svećenik, Kristov sluga i izabranik uvjek mora govoriti istinu pa makar se cjeli svjet digao i urotio protiv njega.
  Ti si uvjek bio na strani istine jer znaš da samo Istina oslobađa i liječi..
  Svjet se nastoji dodvoriti Crkvi kako bi je uzdrmao i poljuljao a nikako učvrstio u njezinim apostolskim temeljima krščanskog života.
  ISKUSTVO nas uči da se ne možemo osloniti na sebe nego na Boga.

  21
  3
 • Blago Crkvi koja te ima u svom vinogradu!Sam Isus je rekao zetva je velika a radnika je malo!Ti si jedan od tih radnika koji radi za desetoricu i uvjek si bio medju najvjernijima Bogu i njegovom nauku!Citav svoj svecenicki zivot nijedan tren nisi odstupao od crkvenih vrijednosti pa komu se to svidjalo ili ne!Na veliku zalost svjedoci smo da i ta sama Bozija Crkva sve vise skrece s puta kojim bi trebala ici!Tuzno je sto ces ti mozda na tim stsjalistima i tomu putu ostati manjina?Ali neka,uz tebe je Bog koji ce ti dati snagu da to sve izdrzis!Pok.Grgo i pok.Anice vi koji ste u kraljevstvu Bozijem molite za svoga sina i neka vam Raj bude nagrada zato!Ratko Bog te blagoslovio!

  21
  3
  • Pa gdje si ti procitao ijednu rijec vezanu za franjevce?Jadan ti si ti gori si od ove koju on spominje!I ti takav -zar se mozes nazvati katolikom?Prekrsti se jadan ne bio!Ne volis ti ni sam sebe a tek onda te franjevce koje ko bajagi branis od biskupa!Odstupi sotono od krstenih dusa!

   20
   5
   • PAAZI MALO ŠTA GOVORIŠ LICEMJERČINO JEDNA ! — ko si ti koja si ti umišljena guba da sudiš drugom. Isto se odnosi i na licemjernog Perića poznatog mrzitelja Međugorja, koji se sad licemjerno našao spočitavati, de ti Periću uredi mostar i hercegovinu od ovog kroničnog neo i kvazi katoličanstva kojeg poput tebe i takvih ograničenih i sirovih hercegovačkih kvazikatolika promiču

    11
    19
    • Kakve veze ima Međugorje sa objavljenim tekstom? Vrijeme će pokazati zašto je imao takav stav. Možda je na sebe primio sve kritike koje su trebale biti upućene na drugu adresu. Možda je samo slušao, možda zna istinu, ali je sve argumentirano što je govorio…

     11
     3
 • Odlično naš biskupe! Kao da žele da se svide svijetu i boje ne biti moderni. Ma što je lijepo u modernom? Ubijanje nerođene djece? Istospolni brakovi? Pa grozota i prava divljavština.Nemojmo se stidjeti naše vjere koja poštuje Božje zakone.molimo za naše svećenike, biskupe i naše mlade da ne nasjedaju na naopake teorije,zamaskirane izvana kao lijepo,ugodno a unutar trulo i zlobno.

  22
  4
 • ma molim vas zna li itko od ovi gore navedeni što pišu kakve dvore gradi RATKO PERIĆ u Mostaru u što je potrošio silna milione u one zidine i nikom ništa a u Međugorje dođe isprid crkve krizmavat naće uć unutra i vječito ja protiv franjevaca taj vaš dobri ratko
  Riješi probleme u svojoj biskupiji pa onda druge kritikuj

  14
  23
  • Koliko je tvojih novaca potrosio?Ti i takovi niste dostojni njegovo ime napisati!Nije on protiv franjevaca.ni protiv Medjugorja ali nemate vi toliko pameti da bi shvatili tu njegovu”mrznju”To su za vas spanjolska sela koja vi od svoje mrznje prema njemu ne vidite.Koliko ce samo ljudi izgubiti dusu zbog toga sto ne razumiju neke stvari!?Zato moja ercegovko jednu krunicu Duhu Svetom da ti prosvijetli pamet!Pametnije nego mlatiti gluposti po portalima i gubiti dusu.Btb

   20
   7
 • Za “netko iz obitelji koja te je školovala” svaka čast izgleda da ssm ovo jutros sve sluša u dahu ,aha bravo legendo ,Bog dragi blagoslovio vas o našeg biskupa Ratka

  12
  5
  • Vrlo lako moze biti, zasto ne? Samo sto se nasi ljudi propnu na zadnje noge kada im netko prica ono sto NE ZELE cuti, iako je g. Peric kao doktor teologije i autor na stotine znanstvenih radova realno JEDINI pozvan dati svoj sud oko svega toga, a narod koji mu sluzi je duzan slusati, a ne da svaki Mate i Pero sa njive proklinje i psuje svog biskupa, a smatra se pri tome vjernikom. Vrijeme ce pokazati koliko je g. Peric u pravu bio i dobra napravio, a to sto ga rdjavi ercegovacki krkanoid negdje ne podrzava, to je odraz te osobe, a ne jednog teologa i doktora znanosti, on je svoje sve argumentirano, pismeno i realno rekao.

   7
   1
 • Možda najprije sačekati Matin odgovor. Ovako čitajući našeg biskupa nema se šta reći. Odrješiti i tvrdi branitelj vjere. Ali kao i dosad primjećujemo njegovu sklonost svadljivom tonu i konfliktnoj raspravi. Ako je ovako kako Ratko kaže onda i treba ovako žestoko nastupiti. Ali ne znam je li baš biskup Mate Uzinić tolika “ovca”

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.