Mostarska književnica u Širokom Brijegu predstavila roman o Škriparima

Mostarska književnica Anita Martinac u Širokom je Brijegu predstavila roman “Od Franje do Franje”.

Roman kojim se zaokružuje povijesna trilogija književnica iz Mostara predstavila je u Narodnoj knjižnici Široki Brijeg, a u organizaciji Ogranka Matice hrvatske Široki Brijeg.

Ljubav prema temi stradanja Hrvata

Najnoviji roman nadovezuje se na radnju prethodnih dvaju romana “Medaljon” i “Posljednji”, a u njemu je posebno obrađena tema Škripara.

Književnica Anita Martinac u romanima i inače često piše o stradanju hrvatskog naroda ili pojedinaca. Zbog težnje da romane prikaže realno, uvjerljivo i povijesno utemeljeno, radnju romana temelji na iskazima malobrojnih preživjelih svjedoka.

Kako je istaknula na predstavljanju knjige, autoricu je na bavljenje ovim temama potaknulo više razloga i okolnosti, a prvenstveno joj je trebalo ljubavi.

Kao dijete, slušala sam priče od bake Ive, ponešto sam čula u školi i u obitelji, a istraživala sam i tragala i iz svoje osobne želje i radoznalosti, navela je Anita Martinac.

Pišući o Škriparima u romanu “Od Franje do Franje”, autorica je željela pronaći likove koji će vjerodostojno predstaviti tu temu.

Tako sam došla i do lika Vinka Škrobe i njegove majke Anice Škrobo, koja je protagonistica romana. Njezina rečenica “Ja sam živjela od Franje do Franje”, misleći od Franje Josipa do Franje Tuđmana, bila je i poticaj za određivanje naslova ovog romana, rekla je književnica iz Mostara.

Posebne veze sa Širokim Brijegom

Književnica Anita Martinac rođena je i živi u Mostaru, ali snažne veze ima i sa Širokim Brijegom, za koji ističe da je na nju imao oblikotvornu ulogu.

Književnica Anita Martinac ima posebne i snažne veze sa Širokim Brijegom

Kada pomislite na mladu voćku, koja se obrezuje i usmjerava – to je meni Široki Brijeg. Moja mama je iz Širokog Brijega, iz Oklaja, moja baka je iz Goranaca. Gotovo svaki ljetni raspust provela sam u Širokom Brijegu i nekako Široki Brijeg vežem uz najljepše uspomene, izjavila je autorica.

Književnica je i prvu zbirku pjesama, objavljenu 1994. godine pod naslovom “Krvari brig“, predstavila u Širokom Brijegu.

Kad sam predstavljala prvu zbirku pjesama 1994. godine, bilo je sasvim normalno da ću to napraviti u Širokom Brijegu. Zbirka se i zove se prema Brijegu, a nosi i sjećanje na moje suborce iz Kažnjeničke bojne, kazala je književnica koja je bila i sudionica Domovinskog rata, za što je primila i odlikovanja.

Roman posvećujem onima koji istinu ljube, žrtve ne zaboravljaju, oprost i pomirbu žude, djeluju u ime Boga i pravde i sve zbog čiste ljubavi rade, napisala je autorica na samom početku romana.

Moderatorica predstavljanja bila je Željka Šaravanja.

(www.jabuka.tv)


3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.