Mostarka Marija Pejčinović Burić je nova šefica hrvatske diplomacije

“Nova ministrica vanjskih i europskih poslova bit će Marija Pejčinović Burić. Mi smo to dogovorili. Ja očekujem normalno funkcioniranje Vlade. Ona će u dogovoru s predsjednikom Sabora biti na dnevnom redu i odbora i plenarne sjednice, a kolega Stier će i dalje biti aktivan u Hrvatskom saboru”, rekao je Plenković u Dnevniku HTV-a.

Stierova ostavka bila je očekivana, rekao je premijer, dodajući da su o tome razgovarali “već dulje, tijekom proteklih mjeseci”, i da je kod Stiera osjećao “određene rezerve”.

Plenković je rekao da nije sa Stierom razgovarao o njegovoj odluci da se vrati u Sabor i ostane glavni tajnik HDZ-a, ali je naglasio da od njega očekuje “lojalan i angažiran rad u Hrvatskom saboru” na tragu onoga kako je HDZ vidio prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman.

“U svakom slučaju, ono što želim je da HDZ bude čvrsto pozicioniran i usidren na desnom centru, da ga pozicioniram baš tamo gdje ga je vidio i želio naš prvi predsjednik i utemeljitelj Franjo Tuđman. Ako kolega Stier namjerava pridonijeti takvom pozicioniranju HDZ-a, dobrodošao je”, naglasio je Plenković, dodajući da od njega očekuje “lojalan i angažiran rad u Hrvatskom saboru”.

Stier podnio ostavku kako bi se više posvetio promociji demokršćanske opcije

Stier je u ponedjeljak izvijestio da je podnio ostavku na dužnost ministra, da se vraća u Sabor kao zastupnik i ostaje političkim tajnikom HDZ-a te će se, najavio je, snažnije posvetiti stranačkom radu i promociji demokršćanske opcije.

“Službeno sam danas podnio ostavku na ovu funkciju kako bih mogao preuzeti novu dužnost u Saboru te se puno snažnije posvetiti stranačkom radu kao politički tajnik HDZ-a, što iziskuje puno više vremena na terenu nego što sam mogao posvetiti kao ministra vanjskih poslova“, rekao je Stier u izjavi u sjedištu Ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP) nakon koje nije bilo postavljanja novinarskih pitanja.

Kazao je da je velika čast predstavljati Hrvatsku u svijetu, ali da je važnije živjeti demokršćansku opciju “i vratiti povjerenje hrvatskih ljudi u institucije hrvatske države i naše demokracije”.

“Posebice u ovoj novoj političkoj konstelaciji, potrebno je jačati demokršćansku opciju u neposrednom kontaktu s hrvatskim građanima. A moja je procjena da to najbolje i najučinkovitije mogu učinit kao zastupnik u Sabor i kao politički tajnik HDZ-a”, poručio je.

Kada je bilo jasno da će Davor Ivo Stier napustiti Zrinjevac, s mjesta gdje se hadezeovski ministri mijenjaju jedan za drugim, Marija Pejčinović Burić spominjana je kao izgledna nova šefica hrvatske diplomacije, a da će uistinu i zasjesti u fotelju ministrice, premijer je u ponedjeljak navečer potvrdio tijekom intervjua HRT-u.

Državna tajnica u MVP-u ima snažnu Plenkovićevu podršku, dio je njegove nove ekipe, a dugogodišnja je diplomatkinja s iskustvom na mnogim poslovima na Zrinjevcu, piše jutarnji.hr.

Bila je već i pomoćnica ministra i državna tajnica, članica radnih skupina, predsjedala je brojnim odborima, a karijeru je počela kao stručna suradnica za vanjsku trgovinu u Končar inženjeringu i direktorica Europskog doma u Zagrebu.

Marija Pejčinović Burić rođena je u Mostaru 1963. godine, gimnaziju je pohađala u Ljubuškom, a Ekonomski fakultet završila u Zagrebu. Magistrica je europskih znanosti i govori četiri strana jezika, a postdiplomski je upisala u Belgiji i Poljskoj.

Njezin otac Zdravko Pejčinović došao je 1962. godine iz Vareša u Klobuk. Oženio se i vjenčao s Vlatkom Jurčić na Malu Gospu iste 1962. godine u Klobuku. Oboje su djelovali kao prosvjetni djelatnici u Osnovnoj školi u Klobuku, odnosno Vitini. U braku su dobili troje djece: Željko (1962.), Marija (1963.) i Angela (1971).

(www.jabuka.tv)


4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.